"Kelebek Operasyonu" iddianamesi

İSTANBUL (İHA) - Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nün çetelere yönelik yürüttüğü "Kelebek Operasyonu" kapsamında gözaltına alınan Sedat Peker ve kardeşi Atilla Peker'in aralarında bulunduğu 71 kişi hakkındaki iddianamede, Peker ve grubunun, aralarında ünlü bir ismin de bulunduğu kişilerle yaptıkları telefon konuşmaları ön plana çıkarıldı.

Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ve Süleyman Ersöz tarafından hazırlanan, 10 müştekinin bulunduğu iddianamede, 71 sanık için toplam 6 aydan 62 yıla kadar değişen hapis cezaları talep ediliyor. 68 sayfadan oluşan iddianamede, Sedat Peker'in "yöneticilik", "adam kaldırma suretiyle gasp", "gaspa teşebbüs", "özel evrakta sahtekarlık" ve "2 kez tehdit" suçlarını işlediği gerekçesiyle 21.5 yıldan 62 yıla kadar hapsi isteniyor.

Reklam
Reklam

İddianamede, Sedat Peker'in avukatı aracılığıyla; Yusuf Altay'ın daha önce yargılanmış olduğu gasp eylemine ilişkin olarak 3 No'lu DGM katibi Funda Şerife Örer ve 9. Ağır Ceza katibi Murat Köşnek'ten dava dosyalarını istediği, ayrıca Altay ile ilgili yaptıkları araştırmalar sonucunda Altay'ın İzmir DGM tarafından arama emri olduğunu tespit edip, Altay'ın yakalanmasını sağladığı belirtiliyor. Müşteki Yusuf Altay'ın emniyet müdürlüğüne Sedat Peker ile ilgili şikayette bulunduğunun anlatıldığı iddianamede, Altay'ın bu şikayetini de gayri resmi nikahlı eşi Zahide Özcan'ın Peker'e haber verdiği ve tedbir almasını istediği ifade ediliyor.

İddianamede; Peker'in avukatları Hakkı Kurtuluş ve Çağatay Özdemir'in mesleklerini kullanarak Peker'in talimatlarını uyguladıkları ve Peker'in faaliyetlerinin yargı makamları tarafından soruşturulmasını engellemek amacıyla soruşturma takibi yapıp yargı ve emniyet görevlilerine rüşvet verdikleri öne sürülüyor.

İLETİŞİM TESPİT TUTANAKLARINDA YER ALANLAR

İddianamenin büyük çoğunluğu, sanıkların kendi aralarında polis ve yargıdan bazı kişilerle yaptıkları telefon konuşmalarını içeren iletişim tespit tutanaklarından oluşuyor.

Reklam
Reklam

Sedat Peker ile avukatı Hakkı Kurtuluş arasında yapılan görüşmeye ilişkin iletişim tespit tutanağında, Sedat Peker'in talebi doğrultusunda adli camiayı etkilemeye yönelik olarak Türkiye'de tüm il ve ilçe adliyelerine açıklama içeren bir metin gönderilmesini planladıkları ileri sürülüyor.

13 Haziran 2004 gecesi Sedat Peker'in adamlarının, Reina isimli gece kulübüne yatla yanaşarak girmek istedikleri, içeri alınmayınca da tehditler savurdukları, "reisimize kafa tutanı öldürürüz" ibaresini kullandıkları, bu şekilde İstanbul'daki lüks gece kulüplerinin kapı işletmelerini alabilmek amacıyla bu tür olaylar çıkarttıklarının anlatıldığı iddianamede, gemi ticareti yapan iş adamı Turgut Tuncer ve ortağı Rubin Bisarovotzev'in de aralarında anlaşmazlık çıktığı, Bisarovotzev'in sahibi olduğu gemiyi Romanya limanında bağlatarak ortağı Turgut Tuncer'e dava açtığı, Tuncer'in de Sedat Peker'den yardım istemesi üzerine Peker'in talimatıyla Rubin Bisarovotzev'in Bulgaristan'da kaçırılarak tehditle davadan vazgeçirildiği, bunun karşılığında Peker ve adamlarının 100 milyar lira ve 75 bin Dolar aldığı belirtiliyor. Ancak, Bulgaristan'da meydana gelen kaçırma olayıyla ilgili Romanya adli makamlarına herhangi bir şikayette bulunulmadığına da dikkat çekiliyor.

Reklam
Reklam

İletişim tespit tutanaklarında; Peker'in adamı olduğu iddia edilen Gaffar Karademir ile kimliği belirlenemeyen bir şahsın arasındaki görüşmede, Yeşil Kundura'nın köklerinin kazınacağı yönünde konuşmaların olduğu, Yeşil Kundura'nın ticaret ilişkilerinin konuşulduğu, ayrıca askeri tesislere verilecek ayakkabı ihalesi hakkında yapılacak girişimler ve verilen paralar hakkında bilgi alındığı belirtiliyor. İddianamede ayrıca, Kutluhan Arslan ile ilgili olarak Kara Kuvvetleri'nden gelecek birtakım paketlerden de bahsediliyor.

37 ADET ÖZEL CEP TELEFONU ELE GEÇİRİLDİ

Yusuf Altay'ın yakalanması olayıyla ilgili olarak Peker'in adamı Kutluhan Arslan ile Bilecik Valisi Ayhan Çevik'in görüşmelerinin yer aldığı iletişim tespit tutanağında, Peker grubu tarafından jandarma ve kara kuvvetlerine teslim edilecek birtakım eşyalar olduğu anlatılıyor. Ayrıca iddianamede yer alan tespit tutanaklarının birinde Peker'in adamı Zekeriya Oral ile sanatçı Mahsun Kırmızıgül arasındaki görüşmeye yer veriliyor. Bu görüşmede Mahsun Kırmızıgül ile bir alacağın tahsili konusunda görüşüldüğü belirtiliyor. Sedat Peker ve grubunun, İstanbul genelindeki adliyelerde bulunan savcılar ve hakimlerle ilgili olarak, geniş çapta bilgi aldıkları da iddianamede belirtiliyor. İddianamede, sanık Atilla Yıldırım'ın Gaffar Karademir'le yaptığı bazı görüşmelerde birtakım yargı görevlilerine kalmaları için ayarlanacak otel konularının görüşüldüğü belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Recep Sarı'nın; Muhittin Beyaz'ı arayarak, AK Parti Darıca Beldesi Belediye Başkan adayı olduğunu, seçim günü geçene kadar Cengiz Cansız isimli şahsın kendisine yardımcı olması için gönderilmesi gerektiğini belirttiği ifade ediliyor.

Emniyette yapılan tespitlerde Peker'in bir kısım sanıklara kırmızı telefon, özel hat, küçük telefon gibi isimler verilen özel cep telefonları dağıttığı, bu kapsamda 37 adet telefonun ele geçirildiği de belirtiliyor. Peker ve adamlarının yasal yollardan silah edinebilmek amacıyla bazı vilayetlere müracaat ederek yasal gerekçeler göstermek suretiyle silah ruhsatları edindikleri, yapılan incelemelerde bu silahların bazılarının yetkili mercilerce iptal edildiği belirtiliyor.

Ayrıca iddianamede, sanıklarca gerçekleştirilen eylemlerin şekilleri, hareket tarzları ve talimatı doğrudan doğruya Sedat Peker tarafından verilmemiş olan 2 bar kurşunlanması olayı haricinde şiddet eylemlerinde silah kullanılmamış olmasının örgütün silahlı olmadığı yönündeki ibarelere rastlanıyor.

Reklam
Reklam

Sanıkların yargılanmasına, önümüzdeki günlerde 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.