TOKAT (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Prof. Dr. Naci Görür, Kelkit Havzası'nın dünyanın en tehlikeli aktif faylarının olduğu bir vadide bulunduğunu ifade ederek, "Kelkit Vadisi'nin ismini 'Deprem Vadisi' koysanız jeolojik anlamda bir o kadar doğru olur" dedi.
Tokat'ta, Kelkit Vadisi'nin ve ilin depremselliği konusunda, güvenli yapı sistemleri çevre risk yöntemi ile iş sağlığı ve iş güvenliği alanında uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından konferans verildi. Konferans öncesi konuşma yapan Kelkit Platformu Başkanı Prof. Dr. Zehra Seyfikli, yeni deprem, heyelan ve doğal afetlerde önceden tedbir alındığında problem yaşanmayacağını ifade ederek, "Artık Kelkit Irmağı çamur akıyor. Yapılabilecekler, neler olacağı konusundaki bilimsel veriler verildi. Dilerim çok hızlı önlem alınır" dedi.
Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, depremsellik yada güvenlik konusunun belediyeleri en fazla ilgilendiren konulardan biri olduğunu ifade ederek, "Eğer niyetiniz kötü olursa ya da farklı amaçlar taşıyorsanız, daha çok güvenlik değil de farklı birtakım kararlar alma durumu söz konusu. Gelişen toplumlarda sivil toplum kuruluşlarının, yapılan yanlışlıkları düzeltme konusunda bütün cesaretlerini toplayarak, belediyeleri uyarmalı. Biz, her türlü eleştiri ve organizasyona açığız" dedi.
Kelkit Havzası Kalkınma Birliği (KEKAB) Başkanı Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ise, Sivas'ın Koyuluhisar İlçesi Sugözü Köyü'nde yaşanan heyelana değinerek, "Çok küçük lokal bir ortamda dahi doğan afetlerde eliniz kolunuz bağlı kalabiliyor. Sives'ta yaşanan olayda, teknoloji bütün imkanlarını seferber etse de çözüm bulamadı. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, bu işin özünde sağlam bina yapmak geliyor" diye konuştu.
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, geçmiş tarih düşünüldüğünde Tokat bölgesinin bir deprem bölgesi ve vadisi olduğunu belirterek, "Deprem, hiç olmayacağını sandığınız bir yerde 40 saniyede binlerce alanı oturulmaz hale getirerek hepimizi acıya boğabilir. Onun için depremde gaflet asla olmamalı, doğayla savaş ancak bilim ve teknolojiyle olur. Adam sende bir şey olmaz laflarını bu ülkenin, bu toplumun artık gündeminden kaldırması gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Kelkit Vadisi'nin isminin "Deprem Vadisi" konmasının jeolojik anlamda doğru olacağını ifade eden Prof. Dr. Görür, deprem mıntıkalarının insanları cezbeden mıntıkalar olduğunu belirterek, "Deprem bölgeleri doğası gereği bolluk ve bereketi içerisine alır. Böyle bir vadide yaşamak istiyorsanız, gereğini yapmak zorundasınız. Eğer deprem gerçeğini bilmezseniz bu tür felaketlerle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır. Dünyanın en tehlikeli aktif faylarının olduğu bir vadideyiz. Kelkit Vadisi olarak öyle bir yerdeyiz ki, Kelkit Vadisi'nin ismini Deprem Vadisi koysanız jeolojik anlamda bir o kadar doğru olur" dedi.
İstanbul'un kendi kendini yok edecek bütün yanlışlıkları bilinçsizce yaptığını kaydeden Görür, doğalgaz, elektrik hatlarının en tehlikeli yerlerde bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Bu hatları en tehlikeli yerlerden geçiriyorsanız siz bilerek kendi sonunuzu hazırlıyorsunuz demektir. Bunu yapmamanın yolu Kentsel Dönüşüm Projeleri'ni, Afet Senaryo Projeleri'ni üretmektir. Bilinçli olarak belediye başkanı çalışma yapmalı. İstanbul kendi kendini yok edecek bütün yanlışlıkları bilinçsiz bir şekilde yapmıştır. Şimdi bilseydik yapmazdık diyorlar. Çağdaş yönetimler bütün varlıklarını tespit eder, tehlikeleri önceden araştırır, envanterini çıkarıp ondan sonra planlamasını yapar ve tedbirini alır; bu İstanbul için geç. İstanbul için dönüşüm projeleri çok masraflı ve artık çok geç kalındı, ama Kelkit Vadisi için çok geç değil. Bunu lütfen yapın."