Keller 'MB doğru bir uygulamaya başlattı'

İstanbul (AA)- Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Christian Keller, Merkez Bankasının, para politikalarını ve mali politikaları sıkarak doğru bir uygulamaya başlattığını ve bu sıkı politikaların orta vadede enflasyonun düşüşüne yol açacağını kaydetti.

Euromoney tarafından düzenlenen, "2'inci Türkiye Yapısal Sermaye Piyasaları Zirvesi"nde konuşan Keller, ekonomik büyüme ile finans sektörünün gelişmesi arasında birbirini pekiştiren bir bağlantı bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin artırılabileceğini, ancak önce ekonominin şoklara dayanıklılığının artırılması gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Keller, Türkiye'nin, 2001'deki krizin ardından etkileyici bir makro performans sergilediğini ancak halen bazı risklerin mevcut olduğunu ifade ederek, sürdürülebilir yüksek büyüme için sıkı mali ve para politikalarına devam edilmesi, enflasyonun hedeflendiği gibi yüzde 4'te tutulması ve dış hassasiyetlerin azaltılması gerektiğini vurguladı.
Keller, yapısal reformların önemine değinerek, herşeyden önce verimliliğin artırılması ve büyüme potansiyelinin yükseltilmesi gerektiğini, aksi takdirde yüksek enflasyon ve fiyat baskılarının ortaya çıkacağını kaydetti.

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Christian Keller, ABD ekonomisinde yaşanacak bir durgunluğun Türkiye'de yaratacağı etkiler hakkında bir soru üzerine, gelişmiş ülkelerde ortaya çıkacak bir duraklamanın küresel düzeyde daha az riskli, sabit gelir varlıklarına kayış yaratacağını dile getirdi.Keller, ABD'deki ekonomik gelişmelerin global likitide açısından önemli sonuçları olacağını belirterek, "Bu da gelişmekte olan piyasaları etkileyecektir. Türkiye de bundan etkilenebilecek, gelişmekte olan piyasalardan biridir" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin enflasyon hedefi ile ilgili olarak ise Keller, dezenflasyonun artık zorlaştığını belirterek, "Merkez Bankası para politikalarını ve mali politikaları sıkarak doğru bir uygulamaya başladı. Bu sıkı politikalar önemlidir ve orta vadede enflasyonun düşüşüne yol açar" diye konuştu.