Kelleşme Riskinizi Düşürmek İçin Bu 7 Kötü Alışkanlığı Düzeltin

Genetik, tıbbi ve çevresel etkenlerin yanısıra, saç dökülmesini artıran kötü alışkanlıklar da var. Daha fazla saç dökülmesi, genelde kötü saç hijyeninden ve bazı basit kötü alışkanlıklardan dolayı oluşuyor.

60 yaşına gelen erkeklerin % 66'sının kel olduğunu biliyor muydunuz? Kelleşmek genelde yaşlılık belirtisi olarak görülür ve olumsuz bir dış görünüş algısına neden olur. ABD'li erkekler yılda 1 milyar Dolar'ı bu sorunu çözen veya çözmeyen ürünlere harcıyorlar.

Yapılan bir araştırmada, İspanyol erkeklerin % 60'ının gelecekte kel kalmaktan ve bunun özgüvenlerini düşürmesinden korktukları ortaya çıktı.

Eğer kelleşiyorsanız, buna nedenleri arasında, kalıtımsal özellikler, aldığınız bir ilaç, tiroid sorunu, kemoterapi veya bağışıklık sistemi hastalığı vb. olabilir.

Reklam
Reklam

Bunların dışında, insanların saç dökülmesini artıran kötü alışkanlıkları da var. Normalde, günde ortalama 100 saç telinin döküldüğü tahmin ediliyor. Daha fazla saç dökülmesi, genelde kötü saç hijyeninden ve basit kötü alışkanlıklardan dolayı oluşuyor.

İşte saç dökülmesinin artmasına neden olan yedi kötü alışkanlık.

1. Yanlış şampuan kullanmak

Androgenetik alopesi olarak adlandırılan bu kellik türü her zaman erkeklerle bağdaştırılsa da kadınlar da bundan muzdarip. Buradaki düşman, dihidrotestesteron (DHT) ismi verilen, testosteron hormonundan dönüşen ve saç foliküllerine zarar veren bir hormon. Kadınlarda da çok daha az da olsa testosteron bulunuyor. Ama testosteron DHT'ye dönüşmeye başlarsa saça büyük zarar veriyor.

Şampuanınızda mantar karşıtı bileşen olan ketokonazol bulunduğundan emin olun. Bu bileşen testosteron ve DHT seviyesini düşürerek saç foliküllerinn sağlıklı kalmasını sağlıyor. Belçika'da yapılan bir araştırmada, içinde bu bileşenden bulunan bir şampuanı haftada birkaç kere kullanan erkeklerde (%1), saç dökülmesi % 17 oranında azaldı.

Reklam
Reklam

2. Sıcak suyla banyo yapmak

Sıcak suyun aynı cildinizi olduğu gibi saçınızı da nemsiz bıraktığını biliyor muydunuz?

Sıcak su, saçınızın koruyucu yağlarını da beraberinde götürür. Ayrıca kafa derinizdeki gözenekler panik durumuna geçer ve bu da saç köklerinize zarar verir. Ilık suyla banyo yapmayı tercih etmek çok daha sağlıklı. Şampuanladıktan sonra saçınızı sizin için mümkün olan en soğuk suyla durulayın.

3. Saçı çok fazla kurutmak

Uzmanlar, saçınızı duşta fırçalayıp ardından da bir havluyla sert bir şekilde kurulamanın sorunlara yol açtığını belirtiyor. Banyodan sonra fırçalama miktarınızı azaltmak için daha iyi bir yol, saçı banyoya girmeden önce fırçalamak. Ardından da yumuşak bir havluyla nazikçe kurulamak (Saç kurutma makinesini çok kullanmak da zararlı)

4. Sağlıksız besinler tüketmek.

Yukarıda, bir numaralı düşman olan testosteron ve DHT bağlatısından bahsetmiştik. Bu DHT, kızarmış yiyecekler tüketme sonucu artar. Eğer şekerli besinleri çok tüketiyorsanız, bu da daha fazla testosteron ve dolayısıyla daha fazla DHT anlamına gelir.

Reklam
Reklam

Onun yerine; yeşil yapraklı sebzeler, yeşil çay, fasulye, yumurta, yulaf, tatlı patates ve susam tohumu gibi besinleri tercih edin. Bu gıdaların hepsi B vitamini, çinko ve protein açısından zengin olduklarından saçınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar. Saçınızın büyük oranda proteinden oluştuğunu unutmayın ve günlük kalori ihtiyacınızın % 30'unu proteinden karşılamak için, günde yaklaşık 46 gram protein yiyin.

5. Yanlış doğum kontrol hapları kullanmak

Birçok kadının androjen duyarlılığı vardır ve androjen birçok doğum kontrol hapında bulunur ve saç dökülmesine yol açar. Eğer sizde androjen duyarlılığı var mı emin değilseniz, androjen seviyesi düşük doğum kontrol haplarını tercih edin ve güzel saçlarınızı riske atmanın önüne geçin (androjen duyarlılığınız var mı öğrenmek için test yaptırabilirsiniz).

6. Çok fazla güneşe maruz kalmak

Güneşe maruz kalmak saçınıza zarar verir. Saçın korunmasında önemli rolü olan saçın üst derisi zayıflayabilir ve kırılgan hale gelebilir, bu da saç dökülmesine yol açar.

Reklam
Reklam

En iyi çözüm: Güneşe çıkarken, güneşten koruyan bir şapka takın.

7. Gerginlik sonucu edinilen alışkanlıklar

Bu da sonuncu madde, ama kesinlikle aralarındaki en az önemli madde değil. Gerginlik sonucu edinilen ve saçınıza uzun vadede zarar veren alışkanlıklara dikkat edin. Saçınızı sürekli olarak çekip koparmak, kafa derinizi devamlı ovalamak, kaşımak vb. Ayrıca saçı değişik stillerde sıkı sıkı bağlamak da saç foliküllerine iyi gelmez ve saç kökü çevresindeki hücrelere ve dokulara zarar verir.

Saç dökülmesine neden olan birçok tıbbi, genetik ve çevresel faktör var. Ama yukarıdaki alışkanlıklarınızı değiştirmeniz hem maliyetli değil, hem de örneğin saçınızı yıkarken sıcak su kullanmayarak veya saçınızı saç kurutma makinesi ile kurutmayarak faturalarınızı düşürebilirsiniz bile!