Kemal Burkay Doğubayazıt'ta

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gelen Kürt aydın ve yazar Kemal Burkay, ilk olarak bir dönem beraber...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gelen Kürt aydın ve yazar Kemal Burkay, ilk olarak bir dönem beraber mücadele ettiği ve 'Dava arkadaşım' dediği Mustafa Çamlıbel'in mezarını ziyaret edip Kürt sorunu ve yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hak ve Özgürlükler Partisi'nin (HAK-PAR) İl Kongresi'ne katılmak için önceki gün Ağrı'ya gelen Kürt aydın Kemal Burkay, Doğubayazıt ilçesine geçti. Burada önce 1979 yılında vurularak öldürülen Mustafa Çamlıbel'in mezarını ziyaret eden Burkay, dua edip saygı duruşunda bulundu. "Dava arkadaşım" dediği Çamlıbel'in mezarı başında kısa bir konuşma yapan Burkay, "Kardeşim Mustafa Çamlıbel çok değerli bir insandı. Bundan 33 yıl önce kötü insanlar tarafından şehit edildi. Mustafa'yı şehit edenler yurtsever değillerdi. Düşmanların eli vardı işin içinde ve onların tek istediği Kürtleri birbirine düşürüp kırdırmaktı. Ama biz makul hareket ettik. Anladık ki bunların amacı bizi birbirimize kırdırmak, bunlara kanmadık ve biz bu çabayı boşa çıkardık. Ama başka yerlerde de sürdürdükleri bu oyunlar yolunda gitti. Sizler de biliyorsunuz Siverek'te, Mardin'de ve bir sürü yerde. Ben değerli arkadaşım Mustafa Çamlıbel'in şehit edilmesinden hemen sonra Doğubayazıt' a gelmiştim ve mezarını ziyaret etmiştim. Ondan sonra yurt dışına çıkmıştım ve 32 yıl sonra geri döndüm, şimdi tekrar geldim. Biz onu hiç unutmadık, o bizim ilk şehitimizdi. Bir sembol oldu bizim ve davamız için. Ondan sonra çok arkadaşımızı kaybettik. Bunların hepsi Kürt halkının özgürlüğü yolundaki mücadele uğruna canlarını verdiler. Bu ölümler boşa değildi, hep yüreğimizde yaşadılar, Kürt tarihinde yerlerini edindiler. Bizler onları hiçbir zaman unutmayacağız, mezarlarında rahat uyusunlar" dedi.

Reklam
Reklam

Kürt sorunu ve yeni anayasa konusunda da açıklamalarda bulunan Burkay, "Biliyorsunuz geçen sene 22 Haziran seçimlerinden sonra bir umut doğmuştu, bir diyalog ortamı bekleniyordu. Barış sürecinin ilerlemesi bekleniyordu. Ne yazık ki böyle olmadı, bir daha çatışma ortamına girildi. Ortam gerginleşti. Yeniden gençlerimizin kanı dökülüyor. Buna son derece üzülüyoruz. Bu aşamadan sonra Türkiye'de sorunları şiddetle çözemeyiz. Yani devlet baskıyla Kürt halkının mücadelesini önleyemez ve bizler Kürt tarafı da salt şiddetle sonuç alamayız. Yaşadığımız 30 yıl bize bunu gösterdi. Şimdi makul hareket etmenin zamanıdır. Silahlar karşılıklı susmalıdır, diyalog ortamı oluşturulmalı, siyasetin yolu açılmalıdır. Kürt halkının meşru hakları tanınmalıdır. Böylece Türkiye'ye barış ortamı gelebilir. Her iki halk eşit koşullarda yaşayabilir. Yeni bir anayasa yapılıyor, bu büyük bir fırsattır. Parlamento ve siyasi partiler bu konuda akla uygun davranmalı, yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmalı, Kürt dilinin önündeki bütün engeller kaldırılmalı, ana dilde eğitim anayasada yer almalı. Ademi merkeziyetçi bir çözüm, bu otonomi olabilir ya da federal bir çözüm. Kürt sorunu için de umuyoruz ki yeni anayasa bunlara zemin hazırlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kemal Burkay, mezarlıktan ayrıldıktan sonra Kürt yazar ve düşünür Ahmed-i Hani'nin Türbesi'ni ziyaret edip ilçe merkezine geçti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: