Milliyet gazetesinin haberine göre Derviş, "Emeklilik mutlaka kademeli olmalı. İnsanlar 50’lerine kadar yılda 1800-2000 saat çalışabilir, bu giderek 60’larında yılda 1300-1500 saate doğru azalır ve 70’lerinde yılda 500-1000 arası saate doğru gider" dedi.
Derviş, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) internet sitesinde yayımlanan yazısında, "Örneğin, bir hemşire, bir hostes ya da öğretmen 50’li yaşlarının sonuna kadar haftada beş gün çalışabilir, 62 yaşına kadar haftada dört güne iner, 65 yaşında üç gün olur ve belki 70’ine kadar iki gün çalışır" diye yazdı.
GELİŞMİŞ ÜLKELER YAŞLANMA PROBLEMİYLE İÇ İÇE
Derviş, gelişmiş ülke toplumlarının yaşlanma problemiyle iç içe olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunun da 20 - 30 yıl içinde benzer yapıya kavuşacağını belirtti.
Artan yaşam süreleriyle birlikte sağlık harcamalarının yükseldiğini kaydeden Derviş, "Şimdiki sistemde küçük yapılacak değişiklikler teknolojik etkilere cevap verme, toplumsal gerilimi ve gençlerin korkularını azaltma ya da artan mali yükleri karşılamada yeterli olamaz. İş hayatının, vasıf kazanmanın, emekliliğin ve izin konularının radikal şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
HEDEF 70'LERİNE KADAR ÇALIŞIP VERGİ ÖDEYEN BİREYLER
Kemal Derviş hedefin, 70’lerine kadar çalışan ve vergi ödeyen, ancak çalışma ortamının ileri yaşlara doğru esnek ve daha az yoğun hale geldiği bir toplum olduğunu söyledi. Derviş, "21’inci yüzyılın ilk yarısı için yeni toplumsal sözleşme mali realizm, bireysel tercihler için geniş alan ve güçlü sosyal dayanışma ile şoklara karşı korumanın bir araya geldiği bir sözleşme olmalı.