Kemal Uzan'a rüşvet davası

ADANA (İHA) - Interpol tarafından oğlu Hakan Uzan ile birlikte kırmızı bültenle aranan Kemal Uzan hakkında, bilirkişilere rüşvet vermek suçundan 18 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle açılan davaya Adana'da devam edildi. Gıyabi tutuklama kararıyla aranan ve avukatı bulunmayan Rumeli Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Uzan ve üç bilirkişi için mahkeme heyeti Adana Barosu'ndan avukat istedi. Uzan'ın bundan sonraki duruşmalarına girecek avukatlık ücretini CMUK fonundan karşılayacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklardan Cenk Demirbay hazır bulunurken, gelmeyen sanıklar Hasan Cihan Yılmazsoy ile Emrah Tülü'nün avukatları Adem Eroğlu ve Selçuk Aydınlı da katıldı. Sanıklar Kemal Uzan, Mehmet Ertuğrul Başar, Hasan Cihan Yılmazsoy, Emrah Tülü, Evren Eger, Ufuk Yıldırım ve Cenk Demirbay hakkında 'Rüşvet alma, vermek ve aracılık etmek' suçlarından 4 ile 18 yılları arasında değişen ağır hapis cezası istendi. Sanıklar daha önce verdikleri ifadelerinde suçlamayı kabul etmeyerek beratlerini istedi.

Mahkeme heyeti, avukatları bulunmayan sanıklar Kemal Uzan, Evren Eğer, Ufuk Yıldırım ve Cenk Demirbay'a talep edilen sevk maddeleri nedeniyle kanunda ön görülen ceza miktarı itibariyle CMUK.150/3 maddesi gereğince müdafi tayini için Adana Baro Başkanlığı'na müzekkere gönderdi. Heyet, Kemal Uzan'ın gıyabi tutukluluk halinin devamına karar verirken, duruşma 4 Mayıs 2005 tarihine erteledi.

İddiaya göre sanıkların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Denetim Kurulu'nca yapılan incelemede, Kemal Uzan'ın, Adana 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ÇEAŞ'ın aktiflerinin toplam değeri için açılan 2000/20 esas sayılı tespit davasının bilirkişileri Emrah Tülü, Evren Eger, Ufuk Yıldırım ve Cenk Demirbay'a Berke Barajı Proje Müdürü olan aynı zamanda ÇEAŞ eski Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Ertuğrul Başar aracılığıyla 3'er milyar lira rüşvet verdiği saptandı. Bunun üzerine SPK, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na Kemal Uzan ile rüşvete aracılık yapan ve rüşvet aldıkları iddia edilen birikişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Adana Baro Başkanı İsmet Altuğ, 5 yıldan daha fazla bir suçla yargılanan sanıklar hakkında mahkeme o sanığa ulaşamıyorsa bunun için mallarına tedbir koyabileceğini belirterek şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Mahkemeler kayıp sanıkların müdafi avukatla savunulması için baro başkanlığına müzekkere yazması halinde avukat tayin edilir. CMUK'ta 18 yaşını bitirenler ve ekonomik durumu iyi olmayanlar için avukat tayini yapılıyordu, CMUK ile bu değişti. Bunda amaç sanığın yargılanmasını sağlamaktır ve mahkeme sürecini hızlandırmaktır. Avukatlık ücreti tahsisi ise CMUK fonundan tahsis edilir" diye konuştu.