Kemerhisar-Pozantı Otoyolu açıldı

Adana (AA)- Kemerhisar-Pozantı Otoyolu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye için tarihi bir an yaşandığını, Niğde, Nevşehir, Adana, Osmaniye, Mersin, Aksaray ve Konya'nın bir hayalinin gerçeğe dönüştürdüğünü söyledi. Bu projenin çok daha geniş bir coğrafyayı yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Avrupa'yı Orta Doğu'ya bağlayan karayolunun en önemli dönemeçlerinden birini bugün artık geçiyoruz. Açılışını yaptığımız etap 66 kilometreden oluşuyor. Özellikle şoförlerimiz, bu bölgede yaşayan insanlarımız bu 66 kilometrenin ne anlama geldiğini benden çok daha iyi biliyor. Ulukışla yolunu kış aylarında kar kapatıyordu, kar olmazsa buzlanma oluyordu. Yaz aylarında güneye giden tatilciler nedeniyle yoğun trafik oluyordu. Kamyon şoförlerimiz, özellikle bu yolda büyük sıkıntı çekiyordu. Burası sürücülerimiz için adeta kabus haline gelmişti. Günlük 17 bin araç geçişiyle bu yol Türkiye'nin en yoğun karayollarındandır. Bu araçların ortalama 15 binini ağır araçlar oluşturuyor. Neredeyse yarısında sollama yasağı olan bu yol sabırları zorluyor, kazaya davetiye çıkartıyordu.Bu yol birçok aile için kötü hatıralar taşıyordu. Nice vatandaşımız bu yolun içler acısı durumu nedeniyle bayramı göremedi. Bayram dönüşü eve varamadan, yuvaya ulaşamadan ne yazık ki burada ömrünü tamamladı. Nice insanımız burada dram yaşadı, nice insanımız burada hayatını kaybetti, sakat kaldı. Bu yolun hikayesi velhasıl çok uzun. Bu dramatik hikayeyi bugün nihayete erdiriyor, bu yolu acı-tatlı hatıralarıyla tarihe havale ediyoruz. Artık hayallerimizin yolda kalmasına müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz."

Reklam
Reklam

Yolun medeniyet olduğunu her fırsatta söylediğini belirten Erdoğan, "Büyük medeniyetler büyük yollar üzerinde inşa edilir. Atatürk'ün de ifade ettiği 'muasır medeniyetler seviyesine çıkmayı' işte bunlarla gerçekleştireceğiz" dedi. Erdoğan, iktidarları döneminde 9 bin 468 kilometre duble yol yaptıklarını ifade ederek, "79 senede 6 bin kilometre, 6,5 senede 9 bin 468 kilometre... Nereden nereye geldiğimizi anlatması bakımından bu rakam çok önemli" diye konuştu.