Kenan Evren ve Şahinkaya mahkemeye gelmezse polis zoruyla getirilecek

12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamenin ardından davanın duruşma...

12 Eylül 1980 askeri darbesine ilişkin hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamenin ardından davanın duruşma tarihi de belli oldu. 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılayacağı darbecilerin ilk duruşması 4 Nisan 2012 tarihinde saat 09.30'da yapılacak. Mahkeme, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi. Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı'ndan döneme ait bilgi ve belgelerde talep edildi.

Reklam
Reklam

Evren ve Şahinkaya hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İlk duruşma 4 Nisan 2012 tarihinde saat 09.30'da başlayacak. Mahkeme gerekli olması halinde duruşmaya 5 ve 6 Nisan 2012 tarihlerinde de devam edecek. İddianame ve ekleri üzerindeki incelemesini tamamlayan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 sayfalık tensip zaptı düzenledi. Evren ve Şahinkaya hakkında yurt dışına çıkış yasağı getiren mahkeme, adli kontrol şartı da koydu. Cumhuriyet savcılığına müzekkere yazılması kararlaştırıldı. Duruşmaya gelmemeleri halinde 'polis zoruyla getirme' kararı veren mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT başta olmak üzere birçok kurumdan döneme ait bilgi ve belgeleri talep etti. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na yazı gönderen Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, o dönemde yargı kararı olmadan görevden uzaklaştırılan hâkim ve savcı ile öğretim görevlisi olup olmadığını sordu.

Reklam
Reklam

İddianamenin kabulünün ardından davaya müdahale amaçlı olarak dilekçeler verildiğinin belirtildiği mahkeme kararında, müdahillik konusunun duruşmada kararlaştırılacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz