"Kendi ülkemizde Çin'i yaratmalıyız"

ADANA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin ve aynı bölgedeki ülkelerde işçilik ücretlerinin artmaya başladığını, yabancı sermayenin daha ucuz ülkeler aradığını söyledi. Tüzmen, ithalatta yüzde 77'lere varan yer tutan ara malların, Türkiye içinden sağlanabileceğini belirterek, "Kendi ülkemizde Çin'i yaratmalıyız" dedi.

Tüzmen, Adana Sanayi Odası'nda (ASO) düzenlenen toplantıda, sanayici ve işadamlarının sorunlarını dinledi. Toplantıda, ASO Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel ile diğer sektör temsilcilerinin ortaya koyduğu sorunlara karşılık yaptığı açıklamada, makro ekonomik dengelerde sorun bulunmadığını ifade etti. Çok sıkıntılı dönemlerden geçildiğini, deneme yanılma yönteminin hala bazı alanlarda devam ettiğini belirten Tüzmen, "Ama, makro ekonomik istikrar açısından bence tablo son derece iyidir. Gelir-gider dengelerine, ödemeler dengesine, GSMH'ye baktığımız zaman, 2002 Kasım ayında aldığımız ekonomi ve devraldığımız Türkiye'nin makro ekonomik değerleri ile bugünün değerleri arasında çok büyük farklar var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İşadamlarının şikayetine neden olan sıcak para politikasından kendisinin de memnun olmadığını vurgulayan Tüzmen, faizlerin de daha aşağı çekilmesinden yana olduğunu açıkladı. YTL'nin değerli olduğunu kabul ettiğini kaydeden Tüzmen, "Bugün 2001 yılındaki fiyatların altında kalan kurla dış ticaret erbabımızın, ihracatçımızın halen daha rekabetçi avantajını sürdürmesi kolay bir iş değil. Faizin aşağı çekilmesi doğru bir uygulamadır, bundan yanayız. Bunu da dengeli yapmak lazım. Makro ekonomik dengeleri bozmamak lazım. Nereye kadar, başka ülkelerin, kaynak transferini bu kadar rahat yapamadıkları döneme kadar" şeklinde konuştu.

"YABANCI SERMAYE DAHA UCUZ ÜLKE ARAMAYA BAŞLADI"

Çin'in bu bağlamda yüksek kaynak transferi yapan ülkelerden biri olduğuna değinen Tüzmen, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çin gibi bir ülkenin sonsuza kadar bu kadar yüksek kaynak transferini dışarıya yapmasını mümkün görmüyorum. Neden? Şu anda bankalarca sektörler destekleniyor.

Daha sonra bankalar batıyor. Krediler çok ucuz. Firmalar dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor. Kredi geri dönmüyor. Bu kaynak transferi bir yere kadar devam edebilir. Çünkü bir kase pirinçle insanı bir sene iki sene çalıştırırsınız ama üçüncü sene et ister başka şey ister. Asgari ücret, işçi ücreti yükselecektir. Nitekim gelişmiş olan bölgelerde ciddi bir ücret artışları başladı. Yabancı sermaye daha ucuz ülke aramaya başladı. Hindistan'a geçmeye başladılar, Pakistan'ı düşünmeye başladı."

Reklam
Reklam

Böyle bir sürecin Türkiye açısından değerlendirilmesine işaret eden Tüzmen, şunları söyledi:

"Dolayısıyla bu trend içinde biz de nasibimizi alacak şekilde kendi ülkemizin içinde kendi Çin'imizi ortaya yaratmalıyız. Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Türkiye'nin Çin'i haline getirilebilir. Buralarda ucuz işgücü var. Ben asgari ücretin bölgesel olması konusunda çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum. Bunu açık açık Bakanlar Kurulu'nda da söyledim. Bakalım, görelim nerede ne var. Daha fazla istihdam daha fazla çalışana yardım için bunu yapalım. Çünkü maliyetleri bir şekilde aşağı çekmemiz lazım. Daha ucuz maliyet olan yer varsa oraya kayalım. Oralardan ara malı alalım buraya getirelim. Türkiye içindeki ara malı dönsün. Dışardan ara malı ikame etmeyelim."

Bu arada, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Adanalı sanayicileri Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde yatırıma çağırdı. Sitemle konuşan Tüzmen, "Hani nerde Adanalı sanayicilerimiz. Serbest bölgeye yatırım yapan burada bir kişiyi görüyorum. Biraz siz de elinizi taşın altına koyun. Gidin yatırım yapın, üretim yapın. Bunu sizden istemeye hakkım olduğu görüşündeyim" dedi.

Reklam
Reklam