Kendini motive etmenin bilimsel yolları: 10 özel teknik

Zaman zaman modumuz düşebiliyor ve kendimize olan inancımızı kaybedebiliyoruz. İşte böyle durumlarda kendimizi motive etmek oldukça önemli. Kendimizi motive etmek için özel teknikleri açıklıyoruz!

Kendine inanmak ve kendini motive etmek için ne yapman gerektiğini biliyor musun? İşte kendini motive etmen için bilimsel yolları derledik, hazırsan başlayalım!

1. Hedef belirleme

SMART hedefler belirlemek, yani Spesifik, Measurable, Attainable, Relevant ve Time-bound (zamana bağlı) hedefler belirlemek, motivasyonu artırmanın en etkili yollarından biridir. SMART hedefler, ulaşılabilir ve motive edici oldukları için odaklanmanı ve eyleme geçmeni sağlar.

2. Görevleri küçük parçalara bölme

Büyük ve göz korkutucu görevler, bunalmış ve motive olmamış hissetmene neden olabilir. Bu nedenle, büyük görevlerinizi daha küçük, daha yönetilebilir görevlere ayırmak önemlidir. Bu, ilerleme kaydediyormuş gibi hissetmene ve motivasyonunu korumana yardımcı olacaktır.

Reklam
Reklam

3. Kendini ödüllendirme

Hedeflerinize ulaştığında kendini ödüllendirmek, motivasyonu sürdürmenin harika bir yoludur. Ödüllerin, büyük veya küçük, ulaşmak için çalıştığın şeye değdiğini hissetmene yardımcı olacaktır.

4. Olumlu olma

Düşüncelerin motivasyonun üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Kendine ve yeteneklerine inanıyorsan, hedeflerine ulaşma olasılığın daha yüksektir. Bu nedenle, olumlu bir bakış açısını korumak ve zorluklar karşısında bile kendine karşı nazik olmayı unutma.

5. Bir rol modeli bulma

Kendini motive etmenin bir yolu da, hayran olduğun ve ulaşmak istediğin gibi biriyle kendini ilişkilendirmektir. Bir rol model, ilham kaynağı olabilir ve hedeflerine ulaşabileceğine inanmana yardımcı olabilir.

6. Başkalarıyla bağlantı kurma

Sosyal destek, motivasyon için önemlidir. Hedeflerin hakkında başkalarıyla konuşmak, sorumlu kalmana ve zor zamanlarda motive olmana yardımcı olabilir.

7. Olumsuz konuşmalardan kaçınma

Kendini olumsuz konuşmalarla sabote etmemelisin. Kendine yapamayacağını söyleyip durursan, sonunda buna inanmaya başlarsın. Bunun yerine, olumlu konuşmaya ve kendine yapabileceğine dair güvence vermeye odaklanmalısın.

Reklam
Reklam

8. Yeterince uyuma

Yeterince dinlendiğinde, kendini daha motive ve üretken hissedebilirsin. Yetişkinler için her gece 7-8 saat uyku idealdir.

9. Müzik dinleme

Müzik, ruh halini iyileştirmenin ve motivasyonu artırmanın güçlü bir yoludur. Hedeflerine doğru çalışırken seni motive edecek ve ilham verecek bir müzik listesi oluşturabilirsin.

10. Kendine inanma

Kendine ve yeteneklerine inanmak, motivasyonun anahtarıdır. Kendine inanıyorsan, hedeflerine ulaşmak için gerekenlere sahip olduğunuza inanarak başlayabilirsin.

Anahtar Kelimeler: