Kene ilaçları satışında artış

ELAZIĞ (İHA) - Türkiye genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığının sık görülmesi nedeniyle olası tehlikelere karşı Elazığ'da kene ilaçlarında artış yaşandı.

Kene mikrobundan kaynaklı ölümlerin son günlerde artış göstermesine yönelik tedbir geliştirmek amacıyla Elazığ'da özel firmalar, kendi bünyelerinde oluşturdukları laboratuvarlarla, kene mikrobunun teşhis ve tedavisini yaparak, mikrobun olumsuz etkilerine karşı periyodik olarak yaylalara çıkıp, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayvanlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığına karşı veterinerlik hizmeti sunuyor.

Reklam
Reklam

Veterinerlik hizmeti veren özel firma sahibi Ramazan Ayhan, besicilerin ve hayvancıların ekonomik kayıplarını engellemek adına yaptıkları mücadelelerden en önemlisinin, kene mücadelesi olduğunu ifade etti. Özellikle yayla döneminde, yani kenelerin mevsimsel olarak çoğaldığı bir dönemde, konakçı olarak hayvanların kullanmasının, keneler vasıtasıyla hayvanlara birçok hastalığın geçmesine vesile olduğunu belirtti. Ayhan, şunları söyledi:
"Halk arasında Zerik dediğimiz hastalık, kenelerden hayvanlara geçmekte. Bu da müdahale edilmediğinde ölümle sonuçlanmaktadır. Bunun bilincinde olan ve ticari faaliyet olarak hayvancılık yapan insanlarımız, özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığının bilinmesinden sonra, daha yoğun bir kene mücadelesi yapmaya başladı. Bu dönem yaylada, besi ahırlarında ve yarı açık besicilikte kene mücadelesi, hızla yapılmakta. Ayrıca, kuş gribi gibi yeni bir hastalığın çıkması da, halk arasında paniğe neden oldu. Bundan ötürü, hayvanlarda kullanılan insetsitlerle, zeminlerde açık saha ve ahırlarda kullanılan böcek ilaçlarımızın satışında, epey bir yoğunluk oluştu. İnsanlarımıza, bunun doğru ve zamanında kullanımını anlatmaya çalışıyoruz. Güzel olan şey şu ki; kene mücadelesi yapan insanlarımızın bilinçli davranmaya çalışması ve yoğun bir şekilde kene mücadelesine girmiş olmaları. Burada, hayvanlarda oluşabilecek keneden kaynaklı hastalıkların laboratuvarımızda teşhisini yapmaktayız. Dolayısıyla teşhise göre tedaviye de gitmekteyiz. Hastalık çok korkulacak bir hastalık değil, tedavisi teşhisi mümkün olan bir hastalık. Burada korkulacak şey hastalığa ve keneye karşı duyarsız kalmaktır. Şunu söyleyebilirim; Elazığ hayvancısı ve besicisi, keneye karşı ciddi ve bilinçli bir mücadele vermekte. Bizler de elimizden geldiği kadar bu mücadeleye yardımcı olmaktayız."

Reklam
Reklam

Kene mücadelesinde büyük bir artışın olduğunu gördüklerini ve bu süreçte özellikle kene mücadelesinde etkili bir grafik çizmeye başlandığını belirten Veteriner Hekim Murat Ogan, bu süreçte kendi bünyelerinde laboratuvar kurup, tahlil yapmaya başladıklarını, özellikle hayvanlara yönelik son süreçte ortaya çıkan kenelere karşı birçok ilacı kene mücadelesine karşı verdiklerini ve etkili bir mücadele yaptıklarını söyledi. Keneye karşı mücadele eden hayvan üreticileriyse, aldıkları ilaçlar sayesinde rahatladıklarını ifade etti.