Kene ısırılan yere sigara basmayın

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi'ne (DDH) 2 ay içerisinde 128 kişi kene ısırmasıyla ilgili şikayetle geldiği bildirildi. DDH Parazitoloji Uzmanı Dr. Meral Türk, çiftçilerin, hayvanla uğraşanların ve kırsal kesimde yaşan insanların kenelere karşı dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

DDH'ye kene ısırığıyla başvuran 128 hastadan hiçbirinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına rastlanmadığını belirten DDH Parazitoloji Uzmanı Dr. Meral Türk, "Bu hastalık zaten şu ana kadar Denizli'de saptanmamıştır. Bu bakımdan kene ısırması olan kişiler hiçbir şekilde panik yapmamalı. Ancak kişiler kene ısırılan yeri elle koparma veya sigara bastırma gibi eski yöntemlerle çıkarmamalıdır. Mutlaka bir uzmana gidilmelidir" dedi.

Reklam
Reklam

Kenelerin kan emerek, alerjiye ve nadiren felce neden olduğunu ve aynı zamanda insanlara bazı hastalıkların bulaştırılmasına sebep olarak zarar verdiğini ifade eden Dr. Türk, "Keneler eğer enfekte değilse, herhangi bir şikayete neden olmayabildiği gibi yalnızca kaşıntı, yanma ve ateşe, nadiren ise kene toksinlerine bağlı olarak da kene felcine neden olabilir.

Ancak bazı kene türleri özellikle enfekte koyun, keçi, sığır ve evcil ev hayvanlarından hastalık etkenini alarak insana bulaştırır. Hastalık bu tip hayvanlarda genellikle herhangi bir belirti oluşturmazken, insanlarda ölüme ya da ciddi bulgulara neden olan rahatsızlıklara yol açabilir. Kene kökenli hastalıklar denen bu grupta yer alan hastalıklar dünyada önemli salgınlara yol açabilmektedir. Keneler enfekte ise, genellikle 1-3 gün sonra, maksimum 9 gün sonra başlar.

KKKA, ateş, baş ağrısı, kırıklık, kas ağrısı, kanamayla karakterizedir. Kanama başlangıçta genellikle yüz, göğüs, kol ve bacaklarda deri altında döküntüler şeklinde kendini gösterir. Ölüm ya da iyileşme genellikle 2 hafta içinde gerçekleşir. Ölüm oranının yüzde 3-30 arasında değiştiği, ülkemizde yüzde 5 civarında olduğu bildirilmektedir. En büyük risk grubunu oluşturan çiftçilerin, hayvancılıkla uğraşanların ve kırsal kesimde yaşayanların çok dikkatli olmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

2002 salgınında enfekte kişilerin çoğunun çiftçi olduğu kaydeden Dr. Türk, "Bu nedenle bu meslektekilerin sürekli kıyafetlerini kontrol etmeleri, üzerlerinde kene varsa derhal hastaneye gitmeleri, kendi kendilerine keneyi çıkarmaya çalışmamaları gerekir. Keneler farklı dönemlerinde olgunlaşmak amacıyla kana ihtiyaç duyarlar bu nedenle keneler genel olarak konak seçiciliği göstermezler.

Çoğu omurgalıların özellikle insan, kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar olmak üzere çok geniş bir yelpazede memelilerin kanını emerler. Yaklaşık 1 hafta süreyle kan emdikten sonra, yaşamlarının çoğunu genellikle çalı çırpı içerisinde sürdürürler. Kuşların, kenelerin taşınmasında rol oynayabilecekleri bildirilmiştir. Hem erkek hem de dişileri kan emmekle birlikte, erkekler daha çekingendir. Kan emen dişi keneler 3-5 kat büyürken, erkek keneler çok az büyür. Uzun süre açlığa dayanan kenelerin ömürleri 2-3 yıldır" şeklinde konuştu.

Kenelerin ısırmasını veya temas halinde olmasını önleyici bazı önlemler alınması gerektiğini belirten Dr. Türk, "Özellikle kenelerin yaygın olarak bulunduğu aylarda kenelerin olduğu yerlerden uzak durulmalı, temiz alanlarda yürünmeli, çalıları ellemekten, çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınılmalıdır. Halk arasında kenelerin zıpladığı şeklinde yanlış bir bilgi vardır, yalnızca fiziksel temasla geçen kenelerden korunmak için kene olasılığı olan yerlerde uygun kıyafetlerin giyilmesi kene temasını önler. Kapalı ayakkabılar, uzun lastik çizmeler, uzun paçalı pantolonlar, uzun kollu bluzlar giyilmeli, pantolonların paçaları mutlaka çorapların içine sokulmalı ve açık renk kıyafetler tercih edilmelidir. Piknik amacıyla gidilen yerlerde, mümkün olduğunca yerlere oturulmamalı, çıplak ayakla dolaşılmamalı, piknik masa ve sandalyeleri tercih edilmelidir" ifadesinde bulundu.

Reklam
Reklam