"Kene ısırmasında ilk 24 saat çok önemli"

TOKAT (İHA) - Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, "24 saat içinde keneyi uygun bir şekilde vücuttan uzaklaştırırsanız, virüs taşıyor olsa bile bu virüsü bulaştıramadığı düşünülüyor" dedi.

Tokat'ta, acil servis doktor ve hemşirelerine kene eğitimi verildi. Bayındırlık Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıda Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, katılımcılara sunum yaptı. Tapar, kenelerden geçen hastalığı önlemenin en etkili yolunun eğitim olduğunu söyledi. Tapar, hastalığın atlanmaması için acil servise gelen ve kene hastalığı bulgularını taşıyan insanlara KKKA hastalığı şüphesi ile yaklaşarak tedavi uygulandığını kaydetti. Kenenin zıplama, uçma gibi bir şekilde değil de birebir temasla insanların üzerine çıktığını belirten Tapar, kenenin iç güdüsel olarak yüksek bir yere çıkıp konakçı aradığını dile getirdi. Kene ısırması sonrasında sürenin çok önemli olduğunu beliren Tapar, "Kenede virüs varsa tükürük bezlerindedir. Bu virüsü de verebilmek için kenenin bir miktar kan emmesi gerekiyor. Önce kan emmeden bize bir şey vermiyor. O yüzden erken başvuru önemli diyoruz. Bu süreyi tam bilemiyoruz ama 24 saate kadar uzadığı söyleniyor. Yani 24 saat içinde keneyi uygun bir şekilde vücuttan uzaklaştırırsanız, virüs taşıyor olsa bile bu virüsü bulaştıramadığı düşünülüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Tapar, kene ısırmasından sonra 10 günlük süre içerisinde bulguların görülmeye başladığını belirterek, "Başvuru erken yapıldığında tüm hastaları hastalığı hafif seyirli olarak geçiriyor. Hastalık kandaki trombosit oranını düşürüyor ve ölüm olayı gerçekleşiyor. Bu hastalık bir çok hastalığa benzediği için karıştırılabiliyor. O nedenle bu bulgulara uyan tüm hastaların kene ile teması olmasa bile bu şüphe ile yaklaşarak tedavi ediliyor" diye konuştu.