Kene kaynaklı göçü önlemenin çaresi aşı

SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim görevlisi araştırmacı Şerafettin Özışık, kene korkusunun köyden kente göçü hızlandıracağını ileri sürdü.

Geçen yıl Samsun İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı birimlerin desteği ile Samsun'un 958 köyünde dünyanın en kapsamlı göç araştırmasını yapan Şerafettin Özışık, "Köyden kente ekonomi, eğitim, sağlık, evlilik, tayin-atama, terör ve kan davası gibi nedenlerle göç oluyor. Buna bir de kene eklendi" dedi.

Kene kaynaklı göçün önüne geçilmesi için biran önce Türkiye'nin aşı bulması gerektiğini ifade eden Özışık, "Kenelerin oluşturduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ülkemizde ilk defa 2002'de görüldü. Önlem alınmaz ve bu hastalığın aşısı bulunmaz ise köyden kente göç hızlanacak. Şehirlerde altyapı, trafik, sağlık, eğitim ve işsizlik sorunları artacak. Köylerimizde tarım ve hayvancılık yara alacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kene kaynaklı KKKA hastalığından Türkiye'de son 5 yılda çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini, başta Sivas, Kayseri, Yozgat, Tokat, Amasya, Sinop, Ordu, Çorum ve Samsun'a bağlı köylerde yaşayanlar olmak üzere, milyonlarca köylünün yaklaşan hasat mevsimi öncesi tedirginlik ve korku içinde olduğunu ifade eden Özışık, dünyada kene kaynaklı ölümlerin en çok Türkiye'de olduğuna dikkat çekti.

Gerekli aşının geliştirilmesinin Amerikalı, Alman ve Fransız bilim adamlarından beklemenin yanlış olduğuna işaret eden Özışık, "Akşemsettin'in torunu olan Türk bilim adamlarına bu konuda önemli görevler düşüyor. Bu aşı Türkiye'de bulunmalı ve mutlaka Türk bilim adamları bulmalı" şeklinde konuştu.