Kene Sezonu Açıldı

Çorum’da havaların ısınmasıyla birlikte kene vakaları görülmeye başlandı.Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son 4...

Çorum’da havaların ısınmasıyla birlikte kene vakaları görülmeye başlandı.

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son 4 ayda 785 kişi kene ısırması şikayetiyle başvuru yaparken, 2 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Ankara’ya sevk edildiği öğrenildi.

İl Halk Sağlığı Bulaşıcı hastalıklar Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray, havaların ısınmasıyla kene vakalarının görülmeye başlandığını söyledi.

Dr. Hüseyin Moray, vatandaşların kene tarafından ısırıldığında gizlediğine dikkat çekerek, kene ısırığının gizlendiğinde vakaya zamanında müdahale yapılamadığı için ölüm olaylarının yaşanabildiğini vurguladı. Toplumda “bu kene bizim kene bir şey olmaz” gibi bir algının hakim olduğunu dile getiren Moray, bu anlayışın yanlış bir anlayış olduğunun altını çizdi.

Reklam
Reklam

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kene vakalarına karşı kırsa kesimde yaşayan insanlara yönelik eğitim seminerleri düzenlediklerini dile getiren Moray, bugüne kadar 50 bin kişiye KKKA vakalarına karşı birebir eğitim verdiklerini açıkladı. Moray, eğitimlerde geçmiş yıllarda pozitif vakaların görüldüğü bölgelere öncelik verildiğini açıkladı. Moray bunun yanı sıra kene ile mücadele çalışmaları kapsamında köylerdeki ahırlar ve hayvanların da ilaçlanmaya başladığını bildirdi.

Tarla, bağ bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek amacıyla mümkün olduğunca vücudu örten giysiler giyilmesi ve kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesini öneren Moray, açıklamasında şunları kaydetti; “Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası( dahil kene olup olmadığını kontrol etmeli. Madımak mevsimi olduğu için araziye madımak toplamak için giden kadınlarda evlerine döndüklerinde mutlaka kene kontrolü yapmalı. Vücuda kene yapışmış ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (eğri uçlu pens, eldiven) çıkarmalıdır. Çıkarılma işlemi sırasında kenenin ağız organellerinin (başının) deri içinde kalması KKKA açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarıldıktan sonra tentürdiyot gibi antiseptik bir solüsyon uygulanmalıdır. Kişi ancak keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu nedenle hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

Reklam
Reklam

Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün belirtilen diğer bulaşma yollarından birine maruz kalan kişiler ise kendilerini 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ve baş ağrısı, bulantı , kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortayı çıkması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. Hastalığı ölüme sebep vermeden hafif şekilde atlatılması teşhis ve tedaviye erken başlanması ile mümkün olmaktadır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Kenelerin üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: