Keneye Dikkat

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene havaların ısınmasıyla birlikte özellikle tarım alanında...

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene havaların ısınmasıyla birlikte özellikle tarım alanında çalışanları tehdit ederken, Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, il genelinde kene ısırması sonucu ölüm vakasına rastlanmadığını belirtti.

Havaların ısınması ile birlikte önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden Kırım ongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ülkemizde ilk kez 2002, Isparta'da ise 2006 yılında görüldüğünü belirten Kişioğlu, "2006 yılından bu yana ilimizde KKKA teşhisi konulup tedavisi yapılan vaka sayısı beş. Isparta'da 2012 için KKKA teşhisi konulmuş kimse yok" dedi.

Reklam
Reklam

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Kişioğlu, KKKA hastalığından korunma yöntemleri hakkında da bilgi verdi. Özellikle orman ve tarım arazilerinde çalışırken ya da piknik alanlarına giderken açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Kişioğlu, pantolon paçalarını çorap içine alarak kenenin vücuda girebileceği yerlerin kapatılabileceğini söyledi. Tarım arazilerinde çalışanların sık sık vücut kontrolü yapması, dönüşte mutlaka bütün vücudun kene yönünden kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Kişioğlu, "Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir. Vücuda tutunan kenelerin uzaklaştırılması işlemini kişiler kendileri yapabilirler. Kene vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle (pens, eldiven gibi) vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır" dedi.

"KENENİN ÜZERİNE SİGARA BASMAYIN"

Reklam
Reklam

Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmanın, kolonya ve gazyağı dökmenin yanlış olduğunu ifade eden Kişioğlu, "Eğer kişi keneyi kendi çıkaramayacaksa bu işlem için en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilir. Kene çıkarıldıktan sonra kişi ortaya çıkabilecek bulgular hakkında bilgilendirilmeli ve 10 gün süre ile takip edilmesi sağlanmalıdır. 10 gün içerinde ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, eklem ağrısı, halsizlik, ishal ve kanama bulgularının görülmesi halinde mutlaka hastaneye başvurmalıdır" uyarısında bulundu.

Riskli alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan yerlerine vücuda sürülebilen böcek kovucu ilaçlar (repellent) ile birlikte giysiler veya ayakkabılara sıkılarak kullanıldığında uzun süre keneleri öldürücü etkisi olan Sağlık Bakanlığı'ndan izinli ilaçların kullanılmasını öneren Kişioğlu, vücuda tutunan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalabileceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Isparta Devlet Hastanesi'ne başvuran 53 yaşındaki Mehmet Kırıcı, sabah namazını kılmak için camiye gittiğinde ensesinde bir kıpırtı hissettiğini ve eliyle keneyi uzaklaştırdığını anlattı. Poşete koyduğu kene ile hastaneye gelen Kırıcı, tedbir amaçlı kan tahlili yaptırdı. Kırıcı, "Namazdan geliyordum. Boynumda bir şey hissettim. Elimi attım kene yere düştü. Alıp hastaneye getirdim. Nereden geldiğini anlamış değilim. Ama dikkat etmek gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: