Keneye karşı 'koruyucu' kıyafet

ANKARA (İHA) - Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırığına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında artış yaşanırken, Ankara'da Türk mucitler katil kenelerin vücuda girmesini engelleyen özel bir ürün tasarladı. Medikal sektörde yaygın kullanılan Nonwoven kumaşından yapılan giysiler, kol ve bacaklara takılınca kene ne vücuda tırmanabiliyor, ne de ısırabiliyor. Firma yetkilileri, Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği 1200 riskli bölgede giysilerin kullanılması halinde kene vakalarının yüzde 90-95 civarında azalacağını iddia ediyor.

Reklam
Reklam

Firma yetkilisi Kamil Manav, son yıllarda artan kene vakaları üzerine uluslararası çalışmaları incelediklerini ve bu ürünü tasarladıklarını belirterek, "Öncelikle kenelerin ebatlarını inceledik. Erişkin bir kenenin 3-5 mm, larvaların ise 1.5 mm civarında olduğunu öğrendik. Bunun üzerine çok elastik bir malzeme kullanılması ve ayak bileğinin kapatılmasıyla hayvanın vücuda giremeyeceğini belirledik. Çünkü yaptığımız araştırmalarda kenelerin yüzde 80'inin insan vücuduna ayaktan ve koldan girdiğini tespit ettik. Böyle çok basit ve hayati önemi olan ürün tasarladık. Bu ürün kenenin vücuda girmesini engelliyor" diye konuştu.
Ürünü medikalde çok yaygın kullanılan bir kumaş türü olan 'Nonwoven' malzemeden yaptıklarını anlatan Manav, "Nonwoven'in 0.3 mikron civarında gözenekleri vardır, dolayısıyla bu yönü ile vücudu havalandırır, ter ve nem oluşmaz. 1-1.5 mm büyüklüğünde küçük larvanın bile ayak bileğinden vücuda girmesini hiçbir şekilde izin vermiyor. Kol ve bacak için de aynı özelliklere sahip ürünler dizayn ettik. Kene vücuda genellikle üç yolla giriyor, kol, bacak ve boyundan giriş yapıyor. Ayak ve kolu kapatmak mümkün ama boğaz için aynı şey söz konusu değil. Ama ten hassas bir yapıya sahip olduğu için kenenin zaten boyna teması çok kolay hissedilebiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Manav, ürünün Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği bin 200 riskli bölgede yaygın olarak kullanılması halinde kene vakalarının yüzde 90-95 civarında azalacağını öne sürerek, "Böylece can kayıplarını da engellemiş oluruz. Ama bunun için öncelikle halkın bilinç seviyesinin daha da artırılması gerekiyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın biraz hassasiyet göstermesi gerekiyor" ifadesini kullandı.