Kent Konseyi Çevre Grubu: Antalyalı Bu Kış Daha Fazla Kir Soluyacak

Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu Başkanı Murat Yıldırım, kanunlarla yasaklanan maddelerin kullanılmaya devam edilmesi nedeniyle...

Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu Başkanı Murat Yıldırım, kanunlarla yasaklanan maddelerin kullanılmaya devam edilmesi nedeniyle bu kış Antalya’nın havasının daha kirli olacağını savundu.

Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu üyeleri, yaklaşan kış öncesinde hava kirliliğine dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi. 5 yıldır söylediklerinin, hazırladıkları çalışmaların dikkate alınmamasından yakınan grup üyeleri ‘halkın sağlığını korumakla yükümlü, devleti temsil eden kurumların’ görevini yerine getirmesini istedi.

Reklam
Reklam

İl Hıfzıssıhha Kurulu, Mahalli Çevre Kurulu ve İl Trafik Komisyonu’nun ayrı ayrı veya müşterek toplantı düzenleyerek kirliliğin önüne geçilmesini isteyen Yıldırım, “Aksi takdirde yasalar gereğince yetkili ve sorumlu kurum ve kuruluşlar kanun suçu işlemiş olurlar.” uyarısında bulundu. ‘Olayın takipçisi, çevrenin ve insan hayatının savunucusu’ olacaklarını ifade eden Yıldırım, kaçak ve kalitesiz kömür, lastik yakılması ve 10 numara yağ konularının üzerinde ısrarla durdu.

‘10 NUMARA YAĞ ANTALYA’YI KANSER TARLASI HALİNE GETİRDİ’

Bugüne kadar 10 numara yağ konusunda birçok uyarıda bulunmalarına rağmen, kullanımına engel olunmadığına işaret eden Yıldırım, “Bu zehirli yakıtın bütün otobüs ve minibüslerde, otellerin servis otobüslerinde, yüzlerce hizmet aracında, şehirlerarası otobüslerde hala kullanılıyor olması Antalya’yı bir kanser tarlası haline getirebilir. Ayrıca bu bir skandaldır.” diye konuştu. Yıldırım, bu durumu denetlemekle görevli olduğunu iddia ettiği Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nun şehirde 2 kişiden oluşan denetim ekibi bulunmasını ise eleştirdi. Yıldırım, “Bu 2 kişinin binlere ton yakıtı kontrol edebilmesi imkansızdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

ARABA LASTİĞİ YAKILIYOR

Murat Yıldırım, şehirde hava kirliliğine yol açan bir diğer etkenin bazı semtlerde araba lastiği yakılması olduğunu iddia etti. Özellikle Duacı köyü ve Varsak’ta bu durumun yaygın olduğunu savunan Yıldırım, “Araba lastikleri kırpılarak yakılıyor.” dedi. Kirlilikte mücadelede sorumlu ve yetkili kurumların güç birliğine gitmesi halinde Antalya’da hava kirliğinin çözüme kavuşacağını savunan Yıldırım, ancak bugüne kadar yaptıkları tavsiye ve ikazlara kulak asılmamasını eleştirdi.

KİRLİLİĞİN NEDENLERİ

Murat Yıldırım, kirliliğe yol açan etkenleri şöyle sıraladı: Şehre kalitesiz ve kaçak kömür girişinin devam etmesi, 10 numara yağ kullanımı, gerekli denetim mekanizmalarının oluşturulamaması, piyasayı denetleyen kurum ile belgeleyenin farklı olması, bina ve seralarda filtrasyon olmaması, bazı konutlarda lastik yakılması, özellikle gecekondu bölgelerinde ve sanayi bölgelerinde katı, sıvı, likit madde yakılmasına sessiz kalınması, trafik kökenli kirlilik, yanlış imar ve çarpık yapılaşma.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: