Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde, Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla “Çocuk ve Gençlerin Madde Bağımlığından Uzak Tutulması Ve Rehabilite Edilen Geçlerin 18 Yaşından Sonraki Durumu" istişare toplantısında ele alındı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen Gaziantep Kent Konseyi 7. İstişare toplantısına AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, kent konseyi üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Kent Konseyi üyelerine Gaziantep’te sokak çocuklarına yönelik gerçekleştirdikleri projeler konusunda bir hatırlatma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Üzülerek söylemeliyim ki Gaziantep, narkotik tedavi konusunda 2-3 yılını heba etti" dedi.
Narkotik tedavinin belediyenin görevi olmadığını kaydeden Güzelbey, “Sosyal sigortaların altında AMATEM olarak yapılması planlanan yere ben karşı çıktım. Çünkü bunun belli bir kriteri vardır. Kafanıza göre bir yerde bir narkotik tedavi merkezi açamazsınız. Şehrin göbeğinde caddeye 20 metre mesafede bir uyuşturucu tedavi merkezi açarsanız bu olmaz. Gelirler ve camdan uyuşturucu maddeyi atar giderler. Biz bunu söyledik ama dinlemediler. Nitekim orada bir insan bile tedavi edilemedi” diye konuştu.
Madde bağımlısı çocukların rehabilite edilmesi konusunda Gaziantep’te Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezinin faaliyete geçirmesiyle başarılı bir projeye imza attıklarını belirten Güzelbey, madde bağımlısı çocukların ve gençlerin topluma kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Güzelbey, “Bugün için her şey kontrolümüz altında gibi görünüyor ama biraz gevşediğimizde çocukların sayısının yeniden arttığını görüyorum. Bu sosyal bir problem. Bu sebeple kent konseyinin böyle bir konuyu seçmesi çok anlamlı ve de önemli. Belediye olarak bu iş için büyük bir bütçemiz var. Kent Konseyi’nin de bu konuda bizi yönlendirmesini, bilgilendirmesini isteriz. Bu konuda kent konseyi ile birlikte çalışmaktan memnun oluruz. İnanıyorum ki uyuşturucu madde bağımlılığı ve bunun oluşturduğu sorunlar şehrin kanayan yarası olmaktan çıkacak” diye konuştu.
Gaziantep’in sanayi toplumu olmanın ve buna bağlı olarak aldığı göçün bazı sıkıntılarını 2000’li yılların başında yaşamış bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, “Biz belediye olarak iş adamlarımızın da desteğiyle elimizden geldiğince bu çocukları tedavi edip daha sonra da işe yerleştirdik. Bizde tedavi gören çocukların yeniden uyuşturucuya başlama oranı oldukça düşük. Çünkü biz tedavi ettiğimiz çocuğu yeniden sokağa göndermiyoruz, onun takibini yapıyoruz. Tabi biz sadece uçucu ve uyuşturucu madde tedavisi yapıyoruz. Narkotik tedavi yapamıyoruz. Çünkü bu belediyenin görevi değil” şeklinde konuştu.
Toplantıda son derece hassas bir konunun gündeme alındığına değinen Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban ise, “Aileler gençlerimize ve çocuklarımıza gereken ilgi ve alakayı gösteriyorsa o çocuk çok sevimli oluyor ve vatana millete yararlı bir birey haline gelebiliyor. Eğer gereken ilgi ve alaka gösterilmiyorsa aynı kişi o sevimliliğini kaybedebiliyor ve zararlı bir birey haline gelebiliyor. Tabi bu konuda sadece ailelerin duyarlılığı yeterli değildir. Durum böyle olunca o çocuklarımızı daha küçükken rehabilite etmek bizlerin görevidir. Kent konseyinin de böyle bir konuyu seçerek gündeme getirmesi son derece önemlidir” diye konuştu.
Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici de, katılımcıları Kent Konseyi’nin genel çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Toplantıda Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa Dinçoğlu da çocuk ve gençlerin madde bağımlılığından uzak tutulması konusunda bir sunum yaptı. Dinçoğlu, Gaziantep’teki Sokak çocuklarına yönelik yaptığı başarılı çalışmaları ile takdir toplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e teşekkür etti. Ayrıca Kent Konseyi Gençlik Meclisi Üyesi Önder Yalçın da, kurul gündemi hakkında gençlik meclisinin raporunu katılımcılara bir sunum ile anlattı. Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Rehabilitasyon Merkezinde tedavi olup ve üniversiteyi kazanarak hayata atılan Önder Yalçın, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi bünyesinde işe başlayarak merkezde tedavi gören çocuklara ağabeylik yapıyor. Toplantının sonunda soru cevap bölümünde katılımcılar kurul gündemi hakkında fikir alışverişinde bulundular.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz