Kent Konseyi’nde Görev Değişimi

Konseyin Olağan Genel Kurulu sonrasında Eğitimci Celal Temel Genel Sekreter Seçildi

Akdeniz Kent Konseyi, 5’inci olağan genel kurulu sonrasında Yürütme Kurulu toplantısını yaptı. Toplantıda Mersin’in tanınmış simalarından eğitimci Celal Temel, Konsey Başkanı M. Fazıl Türk’ün önerisi ve üyelerin oybirliğiyle Kent Konseyi Genel Sekreterliğine seçildi. Kendi isteğiyle aday olmayan ve görevi Temel’e devreden Mustafa Güler de yürütme kurulunda yer aldı.

Mersin’de, demokrasinin, katılımcılık ve çoksesliliğin adresi Akdeniz Kent Konseyi, 5’inci olağan 2’inci seçimli genel kurulu sonrasında ilk Yürütme Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Kent Konseyi Salonu’nda düzenlenen toplantıya Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ve Konseyin yeni Yürütme Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda sözü ilk alan Akdeniz Kent Konseyi ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, konsey yürütmesi ve komisyonlarında yer alan, bireysel çaba gösteren herkese teşekkür etti. Türk, “Akdeniz Kent Konseyi, kent konseylerinin işlevi ve nasıl faaliyet yürütmesi gerektiği noktasında bir ilke imza attı. Bizim amacımız, tüm kent konseylerinin bir bütünlük ve koordine içerisinde faaliyet yürüterek, Mersin için bir şeyler üretmek, güzel projeler geliştirmek, kentimizin ve halkımızın acil ihtiyaçlarını karşılayıp hayata geçirmektir” dedi.

Reklam
Reklam

‘Madde bağımlılığına karşı mücadelede yerel yönetimler sınıfta kaldı’

Konsey olarak, sosyal bir sorun olan uyuşturucu madde bağımlılığına karşı duyarlılık ve proje geliştirmeye çalıştıklarını da kaydeden Türk, Valilik ve Kaymakamlık nezdinde toplantılar yapıldığını, Gaziantep Kent Konseyi’nin çalışmalarını incelemek üzere gezi düzenlendiğini anlattı. Türk, “Ama maalesef bu konuda istediğimiz netice ve mesafeyi kaydedemedik. Sebebi de açıkça buradaki yerel yönetimlerin eksikliğidir. Nedeni, kararlı olmamak, üzerine düşeni yapmamaktır, yöneticilerin, ‘ben süremi bitireyim, bu sorunla neden uğraşayım, bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ mantığıdır. Bu nedenle kanayan bir yara olan uyuşturucu ile mücadele konusunda, Mersin’de yerel yönetimler ve kent konseyleri olarak sınıfta kaldığımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Başkan Türk, “Biz sizin alacağınız kararların uygulayıcısı olacağız. Benim istediğim kent konseyi, alacağı kararlarda özgür olan bir konseydir. Belediyenin etkisi altında ve belediyenin belirleyici olduğu değil… Bu anlamda sözümüze sadık kaldık, kalmaya devam edeceğiz. Konsey yürütmesi ve komisyonlarında yer alacak arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Yeni dönemde daha başarılı proje ve çalışmalara imza atacağımıza dair kuşkum yok. Yeni seçilecek kent konseyi genel sekreterimize de görevinde başarılar diliyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Celal Temel, oybirliğiyle konsey genel sekreteri seçildi

Başkan Türk, demokrasi ve uzlaşı kültürüne göre hareket eden Akdeniz Kent Konseyi’nde, genel sekreterlik görevinde de bir değişiklik olacağını ifade etti. Mustafa Güler’in, bu dönem yönetim kurulunda yer alacağını ve genel sekreterlik görevini başka bir isme devredeceğini kaydeden Başkan Türk, “Yeni yönetim kurulumuza, konseyimizin genel sekreterliği için Sayın Celal Temel’i öneriyorum. Sayın Temel, bir Mersin sevdalısıdır, Mersin ve Akdeniz için büyük değerler yaratan bir isimdir. Başarı ve yeteneğinden kuşkumuz yok” şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından Başkan Türk, Celal Temel’in ismini yönetim kurulu üyelerinin oylamasına sundu. Üyelerin oybirliğiyle Temel, Akdeniz Kent Konseyi Genel Sekreterliği’ne seçildi.

Mustafa Güler: ‘Özlediğimiz bir kent konseyi kurduk’

Yeni dönemde yürütme kurulunda yer alan Konsey eski Genel Sekreteri Mustafa Güler ise, 17 ay boyunca güzel işlere imza attıklarını söyledi, üyelere teşekkür etti. Geçen dönemin bir değerlendirmesini yapan ve konseyin yarım kalan proje ve faaliyetlerine yeni dönemde devam edeceklerini belirten Güler, “Başta Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Gerçek anlamda, özlediğimiz bir kent konseyinin, yani katılımcı, bağımsız bir kent konseyinin oluşması ve çalışma fırsatı yarattığı için kentimizde örnek bir kent konseyi oldu. Üretim tartışılabilir ama çalışma tarzı açısından da Türkiye’de en iyi konseylerden biri olduk. Bundan sonra da kent konseyimizin özgün ve bağımsız çalışmalarına devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Celal Temel: ‘Uzlaşı kültürüyle hareket etmeye devam edeceğiz’

Akdeniz Kent Konseyi’nin yeni Genel Sekreteri Celal Temel de teşekkür konuşmasında, konseyin bundan sonra izleyeceği yol ve yöntemleri anlattı. Temel, “İşimizin zor olduğunu biliyorum. Özellikle Sayın Güler gibi donanımlı bir insandan sonra bu görevi yapmak gerçekten zor. Ama Akdeniz Kent Konseyi farklılığını gerçekten hissettirdi. Bu görevi hep birlikte yapmaya devam edeceğiz. Kimseyle çatışmadan, kavga etmeden tersine uzlaşarak, anlaşarak kentteki tüm sivil dinamikler ve yerel yönetimlerle sürekli diyalog halinde olacağız. Özellikle sosyal barışın sağlanması anlamında üzerimize düşen özel görevler var” diye konuştu.

Bir Mersin sevdalısı olduğunu ifade eden Temel, geçmiş yerel yöneticilerin kente yaptığı kötülük ve hataları, şair olmadığı halde, şiirle(*) dile getirdiğini ifade etti. Celal Temel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konsey olarak bundan sonra şikâyetçi konumdan kısmen çıkalım. Elimizi taşın altına koyalım. Bu kentin yaşayanları olarak kentimize katkı sunalım. Sivil toplum ve özellikle Akdeniz Belediyesi ile birlikte yapabileceklerimizi tartışalım. Mikrodan makroya, gücümüzün yettiği en büyük proje, görüş, önerileri ortaya koyalım. Ama öncelikle belediyemize katkı sunalım. Yapılması gerekenlerde belediye başkanımıza ve halkımıza yardımcı olalım.” Konuşmaların ardından Akdeniz Kent Konseyi Yürütme Kurulu Toplantısı, üyelerin, önümüzdeki dönemde yönetim olarak gündem, öneri ve çalışma planlarını ele almasıyla devam etti.

Reklam
Reklam

Celal Temel’in Mersin’i anlattığı ‘O’ şiiri...

Bir tarafın dağ, bir tarafın deniz / Betonlar arasına saklanmışsın,

Sırtını denize dönmüşsün, / Deniz sana, sen denize küsmüşsün.

Denizi işgal ettirmişler sana, övünerek / Ayırmışlar seni, ebedi arkadaşından.

Dalgalar sahile vurmuyor artık / Yolların ulaşmıyor denize.

Seni kim bu hale getirdi? / Biliyorum, söylüyorum da:

Onlar, “öz” evlatların! / Ama bunu anlayan yok…

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz