Kent Sempozyumu'nda Tarsus’un Sorunları Masaya Yatırıldı

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, ilçenin tarımsal ve tarihsel zenginliğinin mutlaka turizmle birleştirilmesi gerektiğini söyledi....

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, ilçenin tarımsal ve tarihsel zenginliğinin mutlaka turizmle birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin Üniversitesi, Kaymakamlık, Belediye ve Kent Meclisi’nin işbirliğiyle Ticaret ve Sanayi Odası, Çağ Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Güç Birliği Vakfı'nın destekleriyle yapılan ‘2. Tarsus Kent Sempozyumu’ başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kaymakam Orhan Şefik Güldibi, vakit geçirmeden ilçenin tarımsal ve tarihsel zenginliğinin turizmle birleştirilmesi gerektiğini söyledi.10 bin yıllık geçmişe sahip şehrimizin başta tarım ve turizm olmak üzere, çok büyük bir zenginliğe sahip olduğunu aktaran Kaymakam Güldibi, “Tarsuslular maddi değerlerle ölçülemeyecek bir zenginliğin üstünde, ama bundan faydalanmadan oturuyor. Biz yerel yöneticiler kısa ve orta vadede yapılacak işleri derhal planlamalıyız. Bunun için Tarsus Kazanlı Sahil Bandı Turizm Gelişme Projesi hemen hayata geçirilmeli. Bunun yanında Tarsus'un yerleşim yerinin Berdan Barajı’na doğru kaydırma planları şimdiden yapılmalı'' dedi.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Tarsus'un Adana'nın tarihinden 5 bin yıl, Mersin'den ise 9 bin 800 yıl önce olduğunu, dünyanın ilk kanalizasyon sisteminin Tarsus'ta uygulandığını hatırlattı. Türkiye'de ilk elektrik üretiminin ilçede yapıldığını ve dünyanın ilk üniversitelerinden birinin bu kentte kurulduğunu vurgulayan Kocamaz, “Tarsus hepimizin bildiği gibi tarih boyunca bölgenin en önemli kenti en büyük cazibe merkezi olmuştur. Geçmişte çok önemli bir merkez olan bu kent Cumhuriyet döneminde maalesef kendisini Ankara’ya bir türlü anlatamamış, hak ettiği değeri hiçbir şekilde alamamıştır. Son çıkan Büyükşehir Yasası ile yıllardır il mücadelesi veren bu kent, daha da güdük bir hale getirilmiş, il olmayı beklerken bir semte dönüştürülmüştür.” diye konuştu.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın ise tarih ve kültür kenti olan Tarsus’un sahip olduğu değerlerin bu sempozyumla geleceğe en iyi şekilde taşınmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Tarsus Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu da sempozyumun amacının binlerce yıldır farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ilçenin her türlü toplumsal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve çevresel konuların bilimsel bir ortamda tartışılarak, kayıt altına alınmasını ve sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Ali Cerrahoğlu, sempozyuma 80 bildirili başvurunun yapıldığını, bilim kurulunun incelemesi sonucu 55 bildirinin kabul edildiğini, bu bildiriler dışında 14 poster sunumu ve serginin yer aldığını kaydetti.

Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası'nın konser verdiği sempozyumda, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili, 'Osmanlı döneminde Tarsus', Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu, 'Cumhuriyet kazıları' konularında konuşma yaptı.

Sempozyum nedeniyle 75. Yıl Kültür Merkezi salonunda Tamer Akça, Murat Ünal ve Rifat Gürbüz'ün 'Tarsus'un kapıları' konulu fotoğraf, Tarsus Güçbirliği Vakfı'nın iğne oyaları ve el işleri sergisi açıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz