Kentsel dönüşüm değişerek geçti

ANKARA (İHA) - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda ele alınan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Kanunu Tasarısı'nın adı, "Eskiyen Kent Dokularının Yenilenmesi ve Korunması Hakkında Kanun Tasarısı" olarak değiştirildi.

Kentlerin eskiyen dokularını ve yerleşim alanlarını, kültürel miras ve değerleri korumak ve sağlıklaştırmak, otopark sorununa çözüm bulmak, bu bölgeleri konut, kültür ve ticaret merkezleri haline getirmek amacıyla hazırlanan tasarı komisyonda tartışmalarla benimsendi. Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurulda ele alınması beklenen yasa tasarısıyla, belediyelerin bu işlevi hızlı bir şekilde yürütebilmesi için, normal kamulaştırmanın dışında belediyelere daha etkin yetkiler veriliyor. Hangi alan ya da bölgelerin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edileceğine Belediye Meclis üyelerinin salt çoğunluğu ile karar verilecek. Belirlenen bu alanlar, Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.

Reklam
Reklam

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda 'imar affı' niteliği taşıdığı da iddia edilen 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Kanunu Tasarısı'nı ele aldı. Komisyon'daki görüşmelerde, CHP'li komisyon yeleri tasarının bir 'imar affı' içerdiği iddiasında bulunarak itirazlarını iletti. Toplantıya katılan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve AK Partili üyeler ise bu tasarıyla kent merkezlerinde kalmış ve yıpranmış tarihi yapıların kente ve ekonomiye kazandırılmasının hedeflediklerini belirtti. Tasarı, belirlenecek bölgelerdeki taşınmazların daha önce yapılmış planların kapsamında kalsalar dahi bu kanuna göre yapılacak plan hükümlerine tabi olacağının belirtilmesi ve kapsama alınma için hiçbir şart getirilmemesi ise muhalefetin af eleştirilerine neden oluyor. Komisyondaki görüşmelerin ardından yenileme ve koruma projelerinin uygulanması için ilgili bölgelerin SİT alanı olarak belirlenmesi şartı tasarının amaç maddesine eklendi.

Tasarıda ayrıca, koruma amaçlı planı olmayan alanlarda, bu kapsamda hazırlanacak ve ilgili kurullarca uygun görülerek, idarece onaylanacak dönüşüm projelerine dayanılarak kamulaştırma ve diğer uygulamaların yapılabilmesi ve hazırlanacak koruma planlarına bu projelerin esas olması benimsendi. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilecek alanın belediye sınırları içinde bulunması gerekiyor. Yine aynı yasayla ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan tarihi eser niteliğine sahip bina ve ekleri, tarihi özelliğine uygun olarak restore edilmek şartıyla dernek, vakıf ve üniversitelere en fazla 49 yıllığına tahsis edilebilecek. Komisyon görüşmelerinde tahsis için şart koşulan amaçlara eğitim ve kültürün yanı sıra sağlıkla ilgili ve sosyal amaçları da ekledi.

Reklam
Reklam