‘Tandem: Kültür Yöneticileri Değişim Projesi’ kapsamında Mersin Sanat İnisiyatifi Platformu ve Letonya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin birlikte yürüttüğü ‘Kentsel Dönüşüm Hasar Tespiti Çağdaş Sanat Sergisi’ Mersin’de açıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılan sergiye Türkiye’den ve Letonya’dan ressamlar katıldı. Ressam Ahmet Karabulak ve Zane Datava’nın küratörlüğünü yaptığı ve ilk olarak 6-16 Eylül tarihleri arasında Letonya-Riga Çağdaş Sanatlar Festivali’nde açılan sergi, 15 Ekim tarihine kadar Mersin’de açık kalacak. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan serginin küratörlerinden ressam Ahmet Karabulak, bu projenin 2011 Eylül ayında başladığını ifade ederek, “Bugünkü sergi için Mersin’den ve Letonya’dan sanatçılara çağrı yaptık. Sanatçılar bu konuda çalışmalarını yaptılar ve gelen eserler arasından biz Mersin’den 8, Letonya’dan ise 5 eser seçtik. Sergide 4 tane enstalasyon, 3 tane video çalışması, 3 tane fotoğraf çalışması, bir tane de performans çalışması çıktı” dedi.
Kentsel dönüşümle bir şeylerin değişmesi gerektiğini vurguladıklarını ve inandıklarını dile getiren Karabulak, “Ama kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak eski yapılar nereye gidiyor, sosyal yapı nereye gidiyor, mahalle kültürü, komşuluk dediğimiz, eş, dost ve akraba dediğimiz ilişkiler nereye gidiyor? Bütün bunlar üzerinde kafa yormamız gerekir. Temel mesele olarak ise bu alanda alt yapı sorunu vardır, artık kente uyum sağlamayan bölgelerin yıkılması gerekir. Buraya kadar her şeye tamam diyoruz” diye konuştu.
Türk toplumunun dinamikleri ve dokuları olduğunu vurgulayan Karabulak, “Bir komşumuzun herhangi bir probleminde ya da başına bir kötü olay gelmesinde ilk biz koşarız. Çünkü bizim bir toplumsal dokumuz vardır. Galiba kent yavaş yavaş bunları eritiyor içerisinde. Yeni kuracağımız kentlerin daha insan odaklı olması gerektiğine inanıyoruz. Yeni kurulacak kentlerde sosyal dokumuzun ve kültürel dokumuzun biraz daha göz önünde bulundurulması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“SERGİ KENTLERİN NASIL BAŞKALAŞIMA UĞRADIĞINI ANLATIYOR”
Sergiyi gezen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Faik Burakgazi ise serginin Mersin ile Letonya arasında bir köprü kurduğunu vurgulayarak, “Ama bugünlerde Türkiye’de konuşulan TOKİ bağlantılı kentsel dönüşüm değil bu serginin amacı. Sergi kentlerin nasıl başkalaşıma uğradığına vurgu yapmak istiyorlar. Böyle suni, insanı sıkan, koşulları zorlayan bir konseptten geçişi anlatıyorlar. Gündelik hayatta her gün gördüğümüz ancak, dikkatimizi çekmeyen yapıları burada gördüğümüzde hemen dikkatimizi çekiyor. Onun için bu tür olumsuzlukları yakalayıp, görüntüleyip sonra da insanlara böyle sunmak, insanları bir anlamda etkilemenin bir yoludur. Onun için Ahmet Karabulak’ı kutluyorum” şeklinde konuştu.
Batılı ülkelerde dönüşümün biraz daha farklı olduğunun altını çizen Burakgazi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onlar biraz daha doğallığa katkı sunmaya çalışıyorlar ya da sebep oldukları dönüşümü doğallığa aykırı düşmesin diye çaba gösteriyorlar. Ama bizde tam tersi bir durum var. Ondan dolayı bu tür çalışmaları önemsiyorum. Bilinç geliştirmek anlamında önemlidir. Fakat böyle bir serginin çok kısıtlı sayıda hele hele 2 ülke arasında yapılan, bir dayanışma ile yapılan serginin az sayıda sanatsever tarafından izlenmesi de tartışılması gereken başka bir konudur. Bu tür sanatsal faaliyetlerle toplumu bir yöne yönlendirmek de çokta kolay olmuyor. Aslında sanattan anlamam diyen çok sayıda insan buraya gelince çok şey anlayacak.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz