Kentsel Dönüşüm Için Referandum Yapılacak

Samsun İlkadım Belediyesi, gecekondu mahallelerinde gerçekleştireceği referandumla, halkın yüzde 51'inin onayını aldığı yerlerde kentsel dönüşüm çalışması yapacak.

Samsun İlkadım Belediyesi, gecekondu mahallelerinde gerçekleştireceği referandumla, halkın yüzde 51'inin onayını aldığı yerlerde kentsel dönüşüm çalışması yapacak.

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, AA muhabirine, gecekonduları kentsel dönüşümle imarlı hale getirmek istediklerini söyledi.

Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nden yetki aldıklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

"İlk olarak Hastanebaşı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapacağız. Oradaki binaların sahipleri tespit edildi, buna göre envanter çıkarıldı. Bu bölgede 62 bin 500 metrekare inşaat alanı olduğu belirlendi. Buna karşın biz orada 122 bin 500 metrekare inşaat alanı belirledik. Burada Türkiye'de ilk defa uygulamak istediğimiz yöntem şu, gecekonduların yapıldıkları tarihteki değeri bugüne dönüştürülerek, yeni binaların maliyetiyle eski bina ve arsaların maliyetini birleştirerek bir kat sayı buluyoruz. Örneğin 270 metrekare inşaat alanı bulunan kişiye yeni binadan 170 metrekare veriyoruz. 3 katlı gecekonduya, sıfır 2 yeni daire düşüyor."

Reklam
Reklam

Bu uygulamayı halka sunacaklarını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Referandum yapacağız. Bu yeni binalardan belediye hiçbir kazanç elde etmeyi planlamıyor. Orada yapılacak dükkanlardan ve binalardan ne kazanılmışsa gecekondu sahiplerine vereceğiz. Yani belediyenin cebinden para çıkmadan, vatandaşı mağdur etmeden ve oraya girecek olan müteahhit de zarar etmeden bir yapı oluşturmak istiyoruz. Ancak burada vatandaşların yüzde 50'den fazlasının referandumda 'evet' demesi gerekmekte. Vatandaşlarımızla tek tek görüşme yapacağız, 51'i 'evet' dediğinde yüzde 49'un görüşünü almadan kamulaştırma yapacağız. Referandumda yarıdan fazlanın rızasını sağlayamazsak uygulamadan vazgeçeceğiz."

İlk etapta 770 gecekondunun yıkılmasının planladığını vurgulayan Demirtaş, bunların yerine 20 katlı 14 blok ve bin 120 daire yapacaklarını kaydetti.

Necattin Demirtaş, ticaret merkezlerinin dünyanın her yerinde şehrin merkezi konumunda, konutların da çevresinde olduğunu anlatarak, "San Francisco ve New York böyle. Biz bunları model alacağız. Yani hem ticareti hem konutu bir arada götüremiyoruz. İki tarafı mutlu etmek için ticareti orada dizayn etmek, oraya konut izni vermemek gerekiyor. İlkadım sadece Samsun'un değil, Ordu, Amasya, Giresin, Sinop ve Trabzon'un ticaret merkezidir. Bunun için bu planlama gerekli" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Muhabir: İlyas Gün

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz