Kentsel Dönüşüm Konferansında Toki’ye Tepki

Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen kentsel dönüşüm konferansında konuşan Prof. Dr. Bekir Parlak, TOKİ’ye tepki göstererek, “Samsun’da...

Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenen kentsel dönüşüm konferansında konuşan Prof. Dr. Bekir Parlak, TOKİ’ye tepki göstererek, “Samsun’da başka yer yok muydu?” dedi.

Uludağ Üniversitesi UÜ İİBF Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Parlak, Türkiye ve Bursa’nın gündeminde yer alan kentsel dönüşüm konusunda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “Esasında Kentsel Dönüşüm Kanunu Türkiye için gecikmiş bir proje. Yasayı incelediğimizde dönüşüm için hukuki zeminin hazırlandığını ifade edebiliriz. Türkiye yaklaşık 25-30 yıldır bu konuda değişik yasalar hazırladı, ancak bunlar kapsamlı kanunlar değildi. İlk defa bu kadar kapsamlı bir yasa hazırlandı. Bu yasanın hakkının verilip tüm paydaşlar buna uyduğu zaman ciddi bir dönüşümün yaşanacaktır. Bunun içinde herkesin sabırlı ve ortak akılla hareket etmesi gerekiyor. Bunun için 20 yıla yakın bir zaman gerekiyor. Büyük bütçeler harcanması söz konusu” dedi.

Reklam
Reklam

Dönüşümün ilk önce Marmara bölgesinden başlatılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bekir Parlak, “Nüfus ve ekonominin can damarları burada bulunmakta. Aynı zamanda deprem riskinin de en fazla olduğu bir bölge. İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu bir bölge. Buraların öncelenmesi doğru bir tercih, riskli bölgeler ve buralarda kamu binalarından başlamakta yarar var. Marmara bölgesinin yanında büyük bir risk taşıyan Ege bölgesinde de planlama yapılmalı” şeklinde konuştu.

“SAMSUN’DA BAŞKA YER YOK MUYDU”

Parlak, Samsun’da yaşanan sel felaketiyle ilgili soruya şu cevabı verdi: “Ben de Samsunluyum. Orayı da çok iyi biliyorum. Samsun’daki sel felaketinin yaşandığı yeri biliyorum. Bizim evde de kısmen hasar var. Bu olayın çok iyi tahlil edilmesi gerekiyor. TOKİ konutları dere yatağına ve derenin debisi yükseldiği zaman risk oluşturabilecek bölgeye çok yakın. En azından orada her ihtimale karşı bodrum katlarının kullanılmaması gerekirdi. Bir de bu soruyu sormak gerekir ki, ‘Samsun’da başka yer yok muydu?”

Reklam
Reklam

Parlak, Bursa’da yapılacak kentsel dönüşüm konusunda da şu açıklamayı yaptı:

“Bursa’dan da Yıldırım ve Osmangazi belediyelerinin başvuruları var. Bunların hepsinin mutlaka kanunun ruhu ve tekniğine uygun olması lazım. Kentlerimizde büyük bir rönesans başlatılması lazım. Kentsel dönüşümde hiç kimseye ve kesime rant sağlamadan o kentin ve nesillerin geleceğini hesaba katarak ortak akılla hareket edilmeli.”

Bursa için iki önemli bölgenin öne çıkarılması gerektiğini anlatan Bekir Parlak, “Bunlardan biri Uludağ’ın yamaçları. Karşıdan bakıldığında Uludağ’ın eteklerini kaplamış ve yukarı doğru hücum etmiş o derme çatma alanları modern binalar ve yeşil alanlara çevirmemiz lazım. Bunun yanında ana aksın Ankara ve İzmir kara yolunun alt bölgelerinin öncelikle olarak dikkate alınması lazım. Burada bir tarafı yapıp, diğer tarafı ise bir rant uğruna ekonomik bir çıkar uğruna bırakmamak gerekiyor. Mutlaka ilmi ve objektif hareket etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Dr. Bekir Parlak, Bursa için kentsel dönüşümde kaç binanın yıkılması gerektiği konusunda rakam vermenin güç olacağına dikkat çekerken, “O verilen 50 bin rakamlarının yetersiz olduğu kanaatindeyim. Bursa’nın nüfusu 2 milyon 150 bin, bütün il nüfusu ise 2 milyon 650 bin. 2 milyon 150 bin nüfus içinde 50 bin konutun dönüştürülmesi bile yetersizdir. Daha geniş bir alana bunun yayılması gerekiyor” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz