"Kentsel dönüşüm pay hattına dönüştü”

Türkiye'nin yaşadığı en büyük depremlerden biri olan 17 Ağustos depreminin üzerinden 11 yıl geçmesinin ardından Şehir Plancıları Odası, "Fay hatları pay hatlarına dönüşmesin” dedi.

Türkiye'nin yaşadığı en büyük depremlerden biri olan 17 Ağustos depreminin üzerinden 11 yıl geçti. Şehir Plancıları Odası, deprem konusunda hükümetin daha duyarlı olmasını isteyerek, “Fay hatları pay hatlarına dönüşmesin” dedi.

Şehir Plancıları Odası, yaptığı yazılı açıklama ile yaşanan 17 Ağustos depremini hatırlatarak, Türkiye’nin tekrar böyle bir acı yaşamaması için daha duyarlı olunmasını ve hükümetin ‘deprem korkusunu’ amaçlarına yönelik kullanmamasını istedi.

17 Ağustos 1999’dan günümüze kadar gerçek anlamda afete duyarlı yeni bir sistemin yaşama geçirilmediğini öne süren, TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, depreme ilişkin duyarlılığın ‘amaca yönelik’ kullanıldığını belirterek son yıllarda yoğunlaşan ‘kentsel dönüşüm’ uygulamalarını halk kesimlerine kabul ettirmenin aracının ‘deprem korkusu’ olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Yapılan mevzuat düzenlemelerinde depremden kaynaklanan korku ve duyarlılığın kullanıldığını belirten açıklamada, “Kentsel dönüşüm uygulamaların yapıldığı bölgelere bakıldığında, deprem açısından büyük risk taşıyan yüksek katlı ve yoğun yapılanmış, yüksek risk taşıyan bölgelerin değil, yüksek rant taşıyan bölgelerin tercih edildiği, riskin azaltılmasından daha çok, yandaş kesimlere aktarılmasına yönelik girişimlerin öne çıktığı görülmektedir. 17 Ağustos 1999 depreminden bugüne geçen her gün depremden kaynaklanan acılar biraz daha unutulurken ‘fay’ hatlarının ‘pay’ hatlarına dönüşümü hızlanmıştır” denildi.

Yaşanan büyük deprem üzerinden 11 yıl geçmesinin, acıların hafiflemesi ve yakın zamanda korkuların tümüyle atılması anlamında değil, yaşanacak yeni büyük depremin yaklaştığı anlamında olduğu belirtilen açıklamada çözüm önerisi olarak ise afete duyarlı bir planlama, imar ve yapılaşma sisteminin oluşturulması gösterildi. Uyar, "Pay hatlarını değil fay hatlarını önceleyen bir sistemin kurulması gerekmektedir” dedi.(ANKA)

Reklam
Reklam