Kenya saldırısı soruşturuluyor

Kenya'nın Mombasa kentinde İsrailli turistlerin kaldığı otele düzenlenen ve 16 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısının yankıları devam ediyor.

Olayın hemen ardından yapılan açıklamalarda saldırının El Kaide örgütü tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği söylenirken, daha sonra saldırıyı adı şimdiye kadar duyulmamış Filistin Ordusu adlı bir örgütün üstlendiği açıklandı.

Olayla ilgili soruşturmayı yürütmek için ise İsrailli ve Amerikalılardan oluşan bir ekip Mombasa kentine geldi. Ekibin, önce Paradise Oteli'nde patlamadan geriye kalan enkazı incelediği ve Kenyalı yetkililerle de görüşerek bilgi aldığı belirtildi. Kenya polisi ise olayla ilgili olarak gözaltına aldığı 3 kişiyi sorguluyor. Bu kişilerden ikisinin Amerikan pasaportu taşıdığı ve Florida'dan geldiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Olayın hemen ardından yapılan açıklamalarda, Kenya'daki İsrail Büyükelçisi saldırının El Kaide örgütü tarafından düzenlenmiş olduğundan emin olduğunu söylemiş ve ardından şüpheler El Kaide üzerinde yoğunlaşmıştı. Ancak daha sonra saldırının Filistin Ordusu tarafından üstlendiği açıklandı. Ancak adı şimdiye kadar duyulmamış bu örgüt hakkında pek fazla bir şey bilinmiyor. Filistin yönetimi ise dün İsrail'deki saldırıları kınadı, ancak örgütle ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Ancak bugün Filistin Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat yaptığı açıklamada, Kenya'daki saldırıların "Filistin operasyonu" olmadığını söyledi. Berlin'de bulunan Şaat, kendini "Filistin Ordusu" diye tanıtan örgüt tarafından üstlenilen saldırıların Filistinliler tarafından düzenlenmediğini kaydetti.

Bu arada bazı askeri uzmanlar, Mombasa'dan havalanan uçağa düzenlenen saldırıda kullanılan füzenin, Ameriken Stringer füzelerinin Rus muadili kabul edilen Strela SS 16 olduğunu söylediler.

Uzmanlar televizyonda gösterilen füzenin Rus yapısı olduğunu belirtirlerken, Kenyalı polis sözcüsü King'ori, Mombasa'daki havaalanının 2 kilometrelik güvenlik çemberinde roketatar ve 2 füze kılıfının bulunduğunu ve araştırma ekibine verildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bu arada Paradise Oteli'nde bulunan İsrailliler ülkelerine geri gönderiliyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Gilad Millo, yaptığı açıklamada, "Evlerine dönmek isteyen diğer İsrailliler de kentten ayrılmaya başladı" dedi.

Yaralıların tedavisine yardımcı olacak doktor ve psikologları taşıyan 4 Hercule uçağının dün gece Mombasa'ya geldiğini belirten yetkili, Mombasa'dan tahliye edilenlerin sayısını bilmediğini, ancak İsrail'e 235 kişi ile birlikte 15 yaralının ve 3 İsraillinin cesedinin gönderildiğini bildirdi.

Anahtar Kelimeler: