KEP adresi nedir? KEP adresi nasıl alınır?

KEP adresinin ne olduğu pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesidir. İnternet kullanımının yaygın hâle gelişi ile birlikte neredeyse bütün önemli işlemler internet üzerinde kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. KEP adresi alma da internet üzerinden gerçekleştirilen işlemler arasında yer almaktadır. Peki, KEP adresi nedir? KEP adresi nasıl alınır?

İlerleyen teknoloji sayesinde iş ve iletişim aygıtları da dijital ortama aktarılmıştır. Hâl böyle olunca bilhassa iş konularında güvenli iletişim araçlarının kullanımı tercih edilmektedir. Resmî belge, hukuki konular gibi önemli süreçlerde kayıtlı e-posta adresleri, internet üzerinde gereken güvenliğin sağlanması noktasında önemlidir. KEP adresleri ise devlet tarafından onaylanmış hizmet sağlayıcıları tarafından oluşturulur ve hukuki gereklilikleri sunar. Bu noktada ise sunulan posta hizmetinin en çok dikkat çeken özelliği güvenlik sağlamasıdır.

Reklam
Reklam

KEP adresi nedir?

KEP adresi ne demek sorusunun yanıtı olarak; Kayıtlı Elektronik Posta teriminin baş harflerinden, KEP kısaltması meydana gelir. KEP adresi bilhassa dijital sistemdeki güvenlik konusunda önemli rol taşır. Kişi ya da kurumların mevcut e-posta adreslerinin temel görevlerinin yanında birtakım ilave verileri güvenli olarak sunar.

KEP adreslerinin kullanımında, herhangi bir iletinin görünen kişi tarafından yollanıp yollanmadığı, alıcıya ulaşıp ulaşmadığı, ulaşması hâlinde ise iletinin tarih ve saati kayıt altına alınmış olur. Bu bilgiler haricinde, alıcının gönderilen maili görüntüleyip görüntülemediği de elde edilen bilgiler arasında yer alır.

KEP sisteminde yollanan postalara istediğinde tekrardan erişmek mümkündür. Bu özelliğiyle birlikte birçok bakımdan hukuki delil niteliği de taşır. Resmî, özel ya da ticari faaliyetlerdeki kullanımı söz konusu olduğunda sağladığı faydalar daha iyi anlaşılır.

KEP adresi nasıl alınır?

KEP hesabı edinmek isteyen gerçek şahısların Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcılar sistemine kimlik, pasaport, sürücü belgesi vb. ya da internet üzerinden e-İmza yoluyla başvuru yapmaları gerekir. KEP adresleri hem tüzel hem de şahıslar tarafından alınabilmektedir. Bu adresleri sunan hizmet sağlayıcılarına başvuru yapıldıktan sonra e-Devlet sistemi üzerinden kep adresi alma işlemi pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir. KEP adresi edinmek için aşağıda yer alan evrak ve bilgiler istenir:

Reklam
Reklam
  • Nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi gibi fotoğraflı, kimlik yerine geçebilen, üzerinde T.C. kimlik numarasının da yer aldığı resmî belge.
  • Kayıtlı elektronik posta hesabı ön başvuru numarası.
  • Kişinin adına vekâletname ile yapılan başvuruda gerekli belgeler ise vekâletname, kimlik belgesi, online ön başvuru numarası.

KEP adresi sorgulama

KEP adresi sorgulama işlemi için ise adresin bağlı olduğu hizmet sağlayıcısıyla iletişime geçmek gerekir. Örneğin; kullanılan KEP adresi PTT’ye aitse, bu hizmet sağlayıcısının resmî internet sitesinde bulunan KEP adresi sorgulama bölümü kullanılmalıdır. Bu noktadaki sorgulama işlemleri genellikle resmî süreçlerle yapılır. Belirli güvenlik prosedürlerinin yerine getirilmesi sonucunda sorgulama işlemi yapılır. Aynı zamanda e-Devlet sistemi üzerinden de KEP adresi sorgulaması yapılabilmektedir.

Reklam
Reklam