Kepez'deki Yörüklerin sarnıçları koruma altına alınıyor

Antalya Kepez Belediyesi, hazırladığı çevre düzenlemesi projesi ile Osmanlı Devleti döneminde, şehrin göç ve ticaret...

Antalya Kepez Belediyesi, hazırladığı çevre düzenlemesi projesi ile Osmanlı Devleti döneminde, şehrin göç ve ticaret yolları üzerine inşa edilen sarnıçları koruma altına alıyor. Bu kapsamda yok olma tehlikesi içerisindeki Yörük göç kültürünün, ilçedeki son tanıkları olan 9 adet sarnıcın çevre düzenlemesi yapılacak.
Antalya Yörüklerinin, yüzyıllar boyu, kışlıklarına ve yazlıklarına göç ederken, su ihtiyaçlarını karşıladığı sarnıçlar, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan tarih sahnesinden silinme tehlikesi içerisindeydi. Tahrip edilen ve çöplük haline getirilen sarnıçlar için Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün isteği ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı mimarlar çevre düzenlemesi projeleri hazırladı.
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün onayladığı projeler kapsamında ilçedeki tescilli 9 adet sarnıcın çevre düzenlemesi yapılacak. Çevre düzenlemesinin yapılacağı sarnıçların isimleri ise şöyle: "Akkuyu Sarnıcı, Meydan Kuyusu Sarnıcı, Hacı Mestan Sarnıcı, Çift Sarnıçlar, Kırdı Sarnıcı, Odabaşıoğlu Sarnıcı, Zeytinli Sarnıcı Havz-ı Kebir Sarnıcı ve Tek Sarnıç."
İlçedeki 9 tescilli sarnıcın çevre düzenleme projelerinde ana tema, sarnıçlarının etraflarının peyzajının düzenlenmesini ve bakımsızlık görüntüsünün ortadan kaldırılmasını içeriyor. Düzenleme çerçevesinde sarnıç yapısına bir müdahale ya da bir onarım yapılmayacak. Düzenleme kapsamında sarnıçların çevresi temizlenecek, koruma sınırları içerisinde düzenleme gerçekleştirilecek. Etrafı çit ile çevrilecek olan sarnıçların çevre düzenlemesi yapılırken bulunduğu konum dikkate alınarak malzeme seçimi yapılacak. Ana yolların orta refüjlerinde bulunan sarnıçların zemininde çim alanlar oluşturulurken, merkeze daha uzak sarnıçların zemininde ise hiçbir şekilde çamur hale gelmeyen tuvenan malzeme kullanılacak. Gece görselliği sağlamak ve güvenliği artırmak amacı ile sarnıçların çevreleri projektörler ile aydınlatılacak. Yine sarnıçlara, ahşaptan bilgilendirme levhaları konulacak.
Sarnıçların düzenleme alanında peyzaj çalışması da gerçekleştirilecek. Akkuyu Sarnıcı ve Hacı Mestan Sarnıcı’nda göç kültürünü yansıtan deve, Yörük çadırı, Yörük kadını figürleri kullanılacak.
Kepez bölgesinde, göç kültüründen kalan birikimlerin, araç ve gereçlerin bakıma muhtaç durumda olmasından dolayı, sarnıçların çevre düzenlemesini yapma kararı aldıklarını belirten Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, “Bu çalışmayla, sarnıçlarda göç kültürünü yeniden canlandırmak istiyoruz. Sarnıçların çevresinin peyzajının düzenlenmesi ile tarihi doku ve estetik açıdan en iyi görselliği sağlamayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz