"Kerkük, Kürdistan toprağıdır" iddiası

ERBİL (İHA) - Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) lideri Mesut Barzani'nin yeğeni Necirvan Barzani, 'Kerkük'ün Kürdistan toprağı olduğunu' savunarak, bölgede kesinlikle Türk askeri istemediklerini bildirdi.

Kürt internet sitesi aracılığıyla, dün akşam, dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan Kürtlerle 'chat' yapan Necirvan Barzani, yaklaşık 2 bin 500 soruyu cevaplandırdı. Barzani, 'Kerkük'ün Kürdistan toprağı olduğunu' öne sürerek, bunun tartışma konusu bile olamayacağını kaydetti. Yeğen Barzani, Kerkük petrollerinin Kürt, Arap, Türkmen ve diğer Irak halklarının olduğunu iddia etti.

Reklam
Reklam

"Kürdistan Federe Devleti Başbakanı" olarak da bilinen Necirvan Barzani, 5 saat süren 'chat'te, Türkmenlerin kardeşleri olduğunu, ancak Türkmen cephesinden bazı kişilerle sorunlar yaşandığını vurguladı. Barzani, bu kişilerin aslında Türkmenleri temsil etmediğini öne sürerek, bu sıkıntıların siyasi sebeplerden kaynaklandığını ileri sürdü.

Barzani, Irak operasyonuyla ilgili olarak hiç bir yabancı askeri kendi topraklarında görmek istemediklerini de ifade ederek, "Türk ordusunun kendi sınırları içerisindeki faaliyetleri bizi ilgilendirmez, ancak bölgemize asker göndermelerini istemiyoruz" dedi.

Kürt halkının federasyon istediğini ve İngiltere'nin başşehri Londra'da yapılan Irak rejim muhalifleri toplantısında da bunun karar altına alındığını vurgulayan Barzani, "Irak federasyonuna ABD olduğu gibi, İran da karşı değil" diye konuştu.

'CİHAD FETVASI' GEÇERLİ DEĞİL Bu arada, İslami Hareket Partisi Erbil Sorumlusu Şivan Kaladiza ise, muhtemel bir Irak operasyonu için kendilerinin de hazır olduğunu bildirdi. Kaladiza, diğer Kürt partileriyle tam uyum içerisinde olduklarını belirterek, IKDP ve IKYB'nin (Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği) talep etmesi durumunda savaşacak asker verebileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Kaladiza, geçen hafta içerisinde 600 din adamının, 'ABD'ye karşı savaş için fetva vermesini' de değerlendirirken, "Bu din adamlarını 'hacca göndereceğiz' diye topladılar, sonra da 'bunu destekleyeceksiniz' dediler. Mollalar da mecburen kabul etti. Bu fetvanın hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.

ERBİL'E YABANCI MEDYA AKINI Diğer taraftan, ABD, Irak'a yönelik askeri operasyon için hazırlıklarını hızlandırırken, 36. paralelin kuzeyinde keşif uçuşlarının sayısı da artmış durumda. Kuzey Irak'taki Kürt gruplar, kışlalarda operasyon için askeri hazırlık yaparken, halk ise günlük hayatına devam ediyor. Kuzey Irak'ın en büyük şehri Erbil, yabancı medya kuruluşlarının merkezi durumuna geldi. Amerikan CNN televizyonu, Hawraman Oteli'ni operasyon için gelecek ekibine ayırdı. Kuzey Irak'ta yayın yapan Kürt televizyonları ise liderlerinin batıda yürüttükleri diplomasi faaliyetlerine ağırlık veriyor.

Muhtemel bir operasyon için, aralarında İslami partiler de olmak üzere hemen hemen tüm Kürt partiler destek verirken, Türkmenler ise karşı çıkıyor. Türkmen grupları, ABD operasyonunun Kuzey Irak'ta iç savaş tehlikesi ortaya çıkarabileceği sebebiyle, Türk ordusunun Kuzey Irak'a güçlü bir birlikle girmesini ve barış tesis edilinceye kadar da bölgede kalmasını istiyor.

Reklam
Reklam