KONYA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Ömer İzgi, Türkiye'den Kerkük ve Musul coğrafyasına bir bağlantı kurulması gerektiğini belirterek, "Kıbrıs gibi Kerkük ve Musul'da da Türkiye mutlaka hakkını elde edecektir" dedi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Konya'nın Hüyük İlçesi'ne gelen İzgi, Belediye Düğün Salonu'nda partili kadınlara hitap etti. İzgi, Milliyetçi Hareket Partisi'nin sıkıntılar ve hassasiyetler bakımından gerekli mücadeleyi veren bir parti olarak ortaya çıktığını belirterek, "Yalnız MHP bununla da kalmadı. Hem bu hassasiyetleri korudu, hem de onu hükümet içinde savaşırcasına savunduğu halde dışardan tek kelime söylemedi. Biz ortaklık hükümetinde çekişken bir tavır içinde olmadık. Geçen dönem hatırlarsınız iki siyasal parti içerde ne konuşuyorsa dışarda onu kamuoyuna açıklıyorlar ve o davranışları sonucunda hükümet kısa zamanda dağılıyor. Biz öyle yapmadık. Gerçi atılan imzalardan bazılarını bile benimsemiyor olabilirdik. Ama geçici bir sıkıntı içeriyorsa genel başkanımızın ifade ettiği gibi bu acı şerbeti içmeyi geçimsizlik görenlere ortaklık hükümetini bozarak ülkeyi huzursuz hale getirerek, ülkenin ekonomisinin mağdur olmasına, yok olmasına sebep olacak ortamın oluşturulmasına meydan vermemek için bu acı şerbeti içtik. Ama geçici oldukları için onlara imza attık" dedi.
Kerkük ve Musul konusuna da değinen İzgi, hatırlatmada bulunarak, "Kerkük ve Musul bu kadar devlet meselesi olup da anlatılabilmiş mi? Ama şimdi görüyoruz. Ne diyor Türkiye; Kerkük, Musul, Süleymaniye bölgesi Türkmen bölgesidir. Eğer Kuzey Irak, bölünecek olursa ki biz Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Toprak bütünlüğüne zarar gelmesini istemiyoruz. Ama böyle birşey yapılacak olursa o bölge Türkmen bölgesidir. Türkiye bu konudaki hassasiyetini ortaya çıkarır ve ne yapılması gerekiyorsa onu da yapar" diye konuştu.
"KERKÜK VE MUSUL'DA DA TÜRKİYE MUTLAKA HAKKINI ELDE EDECEKTİR" "Nedir bu Kerkük Musul olayı?" diyen İzgi "Kerkük, Musul, 150 yıl rezervi olan petrol yataklarına sahip olan bir coğrafyadadır. Orada özellikle Kerkük'te Türkmenler büyük çoğunluktadır. Musul ve Süleymaniye'de belirli bir varlıkları var. Daha da çoktular ama özellikle 1974 yılında Musul'da Türk katliamı sonrası pek çoğu topraklarından edildi, katledildi. Orada bugün için nüfusları biraz azaldı. Onların bu topraklara sahip olması, o coğrafyada petrol yataklarının sahibi olarak orada bulunur olmaları Türkiye'yle kuracakları ilişkiler ve petrol yataklarından bizlerin yararlanmasına sebep olmaları bakımından önemli değil" dedi.
"Bakınız Kuzey Irak'ta kuracakları bir Kürt devletinin yaşayabilmesi için kaynak arayışı içindeler" diyen TBMM Başkanı İzgi, şunları söyledi:
"Eğer Kerkük, Musul kurulacak Kürt devletinin egemenliği altında olmazsa, orada kurulacak Kürt devleti Türkiye'nin her zaman için nüfuzu altında olabilir. Ama öyle istenmiyor. İstenen o petrol yataklarının kurulacak Kürt devletinin egemenliğine bırakılması ve o petrolden elde edilen gelirlerle Türkiye'nin bölünmesi için artık Kuzey Irak'ta kurulmuş olan Kürt devletinin her türlü silahlı tesisata sahip olmaları ve devamlı Türkiye'yi huzursuz etmeleridir. İşte biz bunun için Kerkük, Musul konusunu artık Türkiye'nin milli meselesi haline getirmiş bulunuyoruz. Tıpkı Kıbrıs'ta ne yapmışsak bunu da böyle yapmış bulunuyoruz. Nasıl Kıbrıs'ta hakkımızı zamanı gelince almışsak ki gün gelir, zamanı da müsait olursa onu zorlayacaktır, Türkiye Cumhuriyeti devleti Kıbrıs gibi Kerkük ve Musul'da da hakkını mutlaka elde edecektir. İşte ortaklık hükümetinin içinde olmanın en büyük faydası bu. Belki bugün MHP olmasaydı esasen çok geçmişten gelen sıkıntılar kapımızı çaldığı için karşılaştığımız sıkıntıları başka hükümet ortaklığında görebilecektik. Ama bu sıkıntıyı görmüş olan bizler Kerkük, Musul gibi biraz önce anlattığım çok önemli bir konuda çok daha büyük bir kayıpla karşı karşıya gelmiş olacaktık. Çok şükür devletimiz şimdi 'Kerkük, Musul Türkiye'nin meselesidir' dedi:"
Türkiye'nin bunu tüm dünya kamuoyuna anlattığını ifade eden İzgi, "Kendisinden yardım isteyenlere bunu anlattı. Kiminle anlattı? TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la, Genelkurmay Başkanı'yla anlattı. Kerkük, Musul coğrafyasına Türkiye'den bir bağlantı kurulmalıdır. Bu siyasetimiz işgalci değil, korumacı siyaset altında olmalıdır. Kerkük, Musul'u 1974'te olduğu gibi Kürtler tarafından bir katliama maruz kalmaması için koruyucu olarak oraya gitmelidir. Bu Arap dünyası bakımındanda sempati ile karşılaşılacak bir politika olur demiştik ve çok şükür şimdi o politikayı görür olduk" diye konuştu.
İzgi, Meclis'i olağanüstü toplama çalışmaları ile ilgili bir soruya ise, "Yapılacak seçimlerden önce inşallah bizi yüce yaradan, Kuzey Irak harekatı gibi savaş durumu hali ile karşı karşıya getirmez. Böylece benim Meclis'i olağanüstü toplamamı zorunlu kılmaz. Onun dışında ne kadar başvuruda bulunurlarsa bulunsunlar, şimdi söylüyorum o Meclis kolay kolay olağanüstü toplanmaz" dedi.