"Kerkük sorunu, birlikte yaşama sorunudur"

ANKARA (ANKA)- SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, IKDP lideri Mesut Barzani'nin Türkiye'ye ilişkin tehditkar sözleri ile Türkiye'nin dostluğunu istemediğini gösterdiğini belirterek, "Barzani Kerkük sorununun özünü, esasını kavrayamamıştır. Barzani Kerkük sorununu etnik bir sorun olarak ele almaktadır, oysa Kerkük sorunu, birlikte yaşama sorunudur" dedi.

Karayalçın, yaptığı açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'ye ilişkin tehditkar açıklamalarını kınadığını söyledi. Barzani'nin Kerkük sorununu etnik bir sorun olarak ele aldığını, oysa sorunun "birlikte yaşama sorunu" olduğunun altını çizen Karayalçın, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Maalesef emperyalist güçlerin tahrikiyle, dış güçlerin tahrikiyle Ortadoğu kentleri hemşerilerine dar gelmeye başlamıştır. O kentlerde yaşayan insanlar kentlerini maalesef paylaşamamaktadırlar. Alın Bağdat örneğini, alın Beyrut örneğini. Bağdat o kentin yerlisi olan Sünnilere, Şiilere dar gelmeye başlamıştır. Beyrut o kentin hemşerisi olan Sünnilere, Şiilere, Hıristiyanlara dar gelmeye başlamıştır. Sorun budur. Ortadoğu kentlerinde o nedenle birlikte yaşama sorunu ile karşı karşıya bulunmaktayız."

"Kerkük'te çıkacak çatışmanın vahim sonuçları olur"

Herkesin 'Kerkük ne olacak?" diye tartıştığına işaret eden Karayalçın, Ortadoğu'daki gelişmeleri yorumlayanların Kerkük'te çıkması olası bir çatışmanın Bağdat'dakinden, Beyrut'takinden hatta Arap-İsrail çatışmasından daha vahim sonuçlar doğurabileceğini ileri sürdüğüne dikkat çekti.

"Kerkük ile ilgili referanduma tüm ırak halkı katılsın"

Mesut Barzani'nin Türkiye'nin Kerkük'le ilgili düşüncelerini dışardan müdahale şeklinde yorumlamasını hayretle karşıladığını dile getiren Karayalçın, "Madem ki Kerkük Irak'ın iç işidir, iç sorunudur, o zaman Irak Hükümeti'ne Kerkük'le ilgili referandumun yalnızca Kerkük'te yaşayanlar arasında değil, tüm Irak halkı arasında yapılmasını öneriyorum. Referanduma tüm Irak halkı katılsın" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Talabani'nin teklifinin takipçisi olacağız"

Karayalçın, son üç günde şehit olan askerlere Allahtan rahmet, ailelerine ve tüm Türk halkına başsağlığı diledi. Barzani'nin açıklamaları sonrasında Türkiye'nin Irak'a nota verdiğini ve ardından Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Başbakan Erdoğan'ı arayarak "ortak bir planla Irak'ın terör örgütüne karşı savaşa hazır olduğunu" söylediğini hatırlatan Karayalçın, "Türkiye'nin bundan sonra, madem ki istemimiz kabul edildi, bir ortak plan çerçevesi hazırlayayım, bunun için çalışmalara başlayayım dememesi gerekir. Hazır olması gerekir. Halkımız adına, yurdumuz adına, askerlerimiz adına, asker ailelerimiz adına SHP olarak bu gelişmeleri izleyeceğiz. Ortaya çıkmış olan bu fırsatın demeç furyası arasında kayıp gitmesine, kaybolmasına izin vermeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.