"Kerkük'e özel statü istiyoruz"

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgemizde ve dünyada artan ihtilaflar, din ve mezhep çatışmaları, açlık, yoksulluk, terörizm ve nükleer silahların yaygınlaşması hepimizi kaygılandırmaktadır" dedi.

"İslam Ülkeleri Örgütü Parlamentolar Birliği (İKÖPAB) IV. Konferansı" Conrad Otel'de sürüyor. Konferansta konuşan Başbakan Erdoğan, "Bölgemizde ve dünyada artan ihtilaflar, din ve mezhep çatışmaları, açlık, yoksulluk, terörizm ve nükleer silahların yaygınlaşması hepimi kaygılandırmaktadır" dedi. Medeniyetler ittifakı girişiminin, bu eksikliği gidermek üzere geliştirildiğini belirten Erdoğan, "Son dönemde yaşanan karikatür krizi batı ile İslam dünyası arasında karşılıklı anlayış ve saygıyı amaçlayan girişimimizin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Müslüman toplumlarla batı toplumları birbirinden kopuk iki düşman kutup olarak görmüyoruz. Böyle yansıtılmasını ciddi bir hata olarak görüyoruz. Biz, dünyanın neresinde, hangi dine mensup olursa olsun ortak evrensel değerlerin varlığına dikkat çekiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, medeniyetler buluşmasına katkı sağlayacak bir diğer hususun da, Türkiye'nin AB üyeliği olduğunu söyledi. Türkiye'nin, asırlardır doğu ile batı arasında yararlı bir köprü işlevi gördüğünü ifade eden Erdoğan, "AB üyeliğimizden sonra Avrupa ile İslam dünyası arasındaki siyasi ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkılarda bulunacağımıza inanıyoruz. Söz konusu reform adımları Türkiye'nin uzun zamandır görmeyi arzuladığı ve teşvik ettiği bir sürece işaret etmektedir. Reformlarımız, toplumlar tarafından benimsenmeli ve sahiplenmelidir. Demokratikleşme adımlarının, bazen sancılı dönemleri beraberinde getirdiğini biliyoruz ancak orta ve uzun vadede elde edilecek yarar her türlü zorluğun üstünde olacaktır. Türkiye'nin kendi reform süreci, bunun başarılı bir örneğidir. Toplumlar birbirlerinin tecrübelerinden yararlanabilmelidir. Biz bu alandaki birikimlerimi arzu eden ülkelerle paylaşmaktayız" diye konuştu.

Erdoğan, Irak'ta yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, "Kerkük'e özel statü istiyoruz" dedi. Türkiye'nin, siyasal birliği ve toprak bütünlüğünü koruyan demokratik müreffeh bir Irak görmek istediğini belirten Erdoğan, "Irak'ta, tüm grupların geniş katılımıyla bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulması büyük önem taşımaktadır. Yeni hükümet, Irak anayasasını halkın beklentilerine cevap verecek şekilde gözden geçirmelidir. Yer altı, yer üstü zenginliklerinin tüm Irak halkına ait olduğunun tespit edilmesi, güvenliğin sağlanması ve Kerkük'ün özel bir stratejiye tabi tutulması, uluslararası toplum, özellikle İKÖ üyesi ülkeleri, bu sorunların çözümünde daha aktif rol almalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda elinden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğinin altını çizerek, "Sünni kardeşlerimiz orada seçime katılamıyordu. Onların seçime katılmaları için İstanbul'da bir araya gelmelerini sağladık. Ortadoğu hassas bir dönemden geçmektedir. Ortadoğu'da düşmanlık üzerine barışı tesis etmek mümkün değildir. Filistin'de seçimle birlikte yaşanan demokratik gelişmeyi memnuniyetle karşıladık. Filistin'in değişim arzusuna saygı gösterilmelidir. Filistin halkına karşı uygulanan ekonomik ambargoların doğru olmadığına inanıyoruz. Bundan süratle vazgeçilmelidir. İKÖ üyesi ülkeler Filistin halkını yalnız bırakmamalıdır. Özgür ve demokratik tercihlerinden dolayı Filistin halkının cezalandırılmaması gerektiğini özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

Erdoğan Kıbrıs sorunu konusunda ise şunları söyledi:
"Kıbrıs bizim bir davamızdır. Önerilerimizle, taraflara eşit kazanımlar sunuyoruz Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimize uygulanan izolasyonlar kaldırılmadığı takdirde kimse Türkiye'den olumlu bir yaklaşım bekleyemez. Başlattığımız girişim, bu amacın gerçekleştirilmesine, Kıbrıs Türk halkının dünya ile birleştirilmesine adım atmaktadır".

Reklam
Reklam