'Kerkük'te bayrak krizi bitti' iddiası yalanlandı: 'Geri dönüş yok'

Kerkük'teki bayrak krizine ilişkin KYB kaynaklarına dayandırılan son dakika haberlere göre, kamu binalarına asılan Kürt bayraklarının indirildiği ileri sürüldmüştü ve konuyla ilgili olarak KYB'den resmi bir açıklama gelmemişti. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'da yer alan haberde ise, Kerkük İl Meclisi Başkanlığı'nın bu iddiayı yalanladığı duyuruldu.

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'da yer alan haberde, Kerkük İl Meclisi Başkanlığı'nın Kürt bayraklarının indirildiği iddialarını yalanladığı kaydedildi.

Bugün KYB kaynaklarına dayandırılan haberde, Kerkük'teki kamu binalarına asılan IKBY bayraklarının indirildiği iddia edilmişti.

Söz konusu açıklamada IKBY bayrağının Irak bayrağıyla yan yana dalgalandırılması kararından dönüş olmadığı belirtildi.

"KERKÜKLÜLER KARAR VERİR"

Açıklamada “Karar, Kerkük İl Meclisi tarafından alınmadan önce Kerkük halkının kararı olmuştur. Bayrağın indirilmesi ya da tersine, Kerküklüler karar verir” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

'KERKÜK'TE BAYRAKLAR İNDİRİLDİ' İDDİASI NASIL GÜNDEME GELDİ?

Irak'ın Kerkük kentinde hükümet binalarına asılan bayrakların indirildiği bildirilmişti.

Yerel televizyonların ekrana getirdiği görüntülerde yalnızca Irak bayrağının görüldüğü kaydedilmişti.

Türkiye, bayrakların asılması üzerine Mesut Barzani yönetimine çok sert tepki göstermiş ve söz konusu adımın durdurulmasını istemişti.

KERKÜK'ÜN STATÜSÜ

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı.

2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu.

Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Reklam
Reklam

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor.

Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.