Kerkük'te gıda sıkıntısı had safhada

KERKÜK (İHA) - Irak'ın Kerkük kentinde gıda stokları tüketilince, gıda sıkıntısı had safhaya ulaştı. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde başlatılan gıda yardımları, o dönemlerde 18 çeşit olarak halka dağıtılırken, Irak-ABD savaşından sonra gıda çeşidinin üçe düştüğü belirtildi.

Irak geçici hükümetinin 30 Ocak seçimlerine kilitlenmesinden sonra, gıda sıkıntısının başladığını belirten yetkililer, yeni hükümetin bazı tedbirler alacağını söyledi. Kerkük Gıda Dağıtım Merkezi Müdür Yardımcısı Mehdi Salih Muhiddin, Irak Ticaret Bakanlığı'nın 1 Şubat 2005 tarihinden itibaren gıda yardımlarının devamı için emir verdiğini belirterek, "Gıda maddesi dağıtmak için müracaatlar devam ediyor. Her gün binlerce insan gelip sıraya giriyor. Bakanlık, halka gıda dağıtmak için tüm gücüyle çalışıyor. Dağıtmamız gereken gıda maddeleri azaldı. Emniyet yeterli değil. Saddam Hüseyin döneminde devletin iki anlaşması vardı. Petrol karşılığı gıda maddesi almak. Birleşmiş Milletler bu konuda bize izin vermişti. Eskiden günde 400 TIR gıda geliyordu. Şimdi güvenlik nedeniyle 30 TIR geliyor ama yetişmiyor. Çünkü şoförlerin yolda güvenlikleri olmadığı için şirketler mal gönderemiyor. Bu sorunlar bakanlıkta konuşuldu. Bildiğim kadarıyla hiç bir sonuç alınamadı. Bakanlık, 'sen gıda maddelerini pazardan al' diyor. Bizim böyle bir yetkimiz ve ticaretimiz yoktur. Çünkü gıda için çok paraya ihtiyaç var. İnşallah bunlar düzelir. Halk bizden gıda istiyor. Bizim de burada problemlerimiz var. En büyük problemimiz milletin sabırlı olmaması, sahte belge getirerek gıda yardımı almaya çalışması gibi sorunlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu arada, gıda yardımı alabilmek için işlem yaptıran yüzlerce kişi yardım merkezi önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Kadınlar ve erkeklerin haremlik-selamlık durduğu kuyrukta, yorgunluktan bitkin düşen yaşlılar yerlerde oturuyor. Yardım alabilmek için müracaata gelen Iraklılar, "3 aydır pirinç ve şeker yok. Pazarda bir kilo pirinç 750 dinar. Gıda maddesi alabilmemiz için aldığımız kuponları markete götürüyoruz, hiç birinin olmadığını söylüyorlar. Gıda yardım merkezinin bize söylediği, 'size gıda yardımı yerine para vereceğiz' ama parayı da göremedik. Söz verdikleri halde, sözlerini yerine getirmediler. Her ay bir gıda maddesini kestiler, şimdi hiç bir şey kalmadı" dediler.

Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde 18 çeşit gıda maddesi aldığını söyleyen bazı Iraklılar ise, "Marketlerde en kötü sabun ve en kötü yiyecekleri bizlere veriyorlar" diyerek dert yandı. Irak'ın Kerkük kentinde gıda dağıtım vekilliğini üstlenen market sahipleri ise yeterli derecede gıda maddesinin bulunmadığını, ancak halka 10 kalıp sabun, süt tozu ve yarım kilo nohut dağıttıklarını söyledi.

Reklam
Reklam