KERKÜK (İHA) - Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'te çeşitli sivil ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan çok sayıda Kerküklü Arap, önceki gün başkent Bağdat'ta toplanan 140. Maddeyi Uygulama Yüksek Komisyonu'nun aldığı kararı protesto etti. Sokağa dökülen kalabalık, hükümete uyarı niteliğinde gösteri yaptı.
Baas Partisi rejimi döneminde Kerkük'e yerleştirilen Arap ailelerinin eski yerlerine geri gönderilmesini öngören komisyon kararının, insan hakları ihlaline girdiğini kaydeden Şii ve Sünnelerden oluşan Araplar, Kerkük'te sokağa dökülerek sözkonusu kararı protesto etti. Kerkük'teki Araplar'ı yerlerinden edecek bu kararı kabul etmediklerini ve hükümetin takındığı tavrı kınadıklarını belirten göstericiler, Kerkük'ten ayrılmalarının imkansız olduğunu vurgularken, kentte oynanan oyunlara boyun eymeyeceklerini dile getirdi.
Bombalı saldırı ve olası şiddet olaylarına karşı yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gösteride, hükümet aleyhtarı çeşitli pankart ve dövizler açan kalabalık, "Kerkük Irak'tır", "Kerkük Sünni, Kerkük Şii, Kerkük Irak'ın anahtarıdır" şeklinde sloganlar atı. Kararın geri alınmasını isteyen taraflar, aksi taktirde silahsız eylemlerini silahlı eyleme dönüştürebilecekleri tehditinde bulundu. Saddam Hüseyin iktidarında Kerkük'ten sadece 9 bin Kürt'ün gönderildiğini, ancak buna karşın ABD işgalinin başladığı 2003 yılından bu yana son 4 yılda 400 binin üzerinde Kürt'ün kente yerleştirildiğini kaydeden eylemciler, Kerkük'ün Irak'ın bir parçası olduğunu, bu eylemin de hükümete son uyarı niteliği taşıdığını vurguladı.
Yağmur altında gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren gösteri, olaysız şekilde sona erdi. Öte yandan, Bağdat yönetimi, meselenin çözümünü öngören ve federal Irak Anayasası'nda yer alan ilgili madde üzerine, çoğunluğu Kürtlerden oluşan yaklaşık 30 üyeli yeni bir komisyon kurmuş, bu komisyon önceki gün Baas Partisi iktidarında Kerkük'e yerleştirilen Araplar'ın geldikleri bölgelere geri gönderilmesini benimsemişti. Geçtiğimiz pazar günü toplanan komisyon üyelerini aldığı karar, pazartesi günü Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin onayına sunulmuştu.