Kerry'nin de ses kaydı çıktı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bir toplantıda İsrail’le ilgili söylediği iddia edilen sözleriyle gündem yarattı.

The Daily Beast internet sitesinin özel haberine göre, Kerry’ye ait olduğu söylenen konuşmada ABD Dışişleri Bakanı, İsrail’in ‘apartheid’ rejimine dönüşebileceği uyarısı yapıyor. Üçlü Komisyon’da (Trilateral Commission) konuşan Kerry, Filistin’le barış müzakerelerini askıya alan İsrail’i eleştiriyor. Kerry, “Üniter bir yapının ya İsrail’in hedeflediği Yahudi devleti olma planlarıyla çelişeceğini ya da İsrail’i Filistinli Arapların ikinci sınıf vatandaş olarak yer aldığı bir apartheid rejimine dönüştüreceğini’ söylüyor. Kerry, ‘iki devletli çözümün barış için tek alternatif olduğunu’ vurguluyor.

Reklam
Reklam

Ancak Kerry ses kaydının basına sızmasının ardından ‘barış görüşmeleri çökerse İsrail’in bir apartheid rejimine dönüşebileceğini’ atıf yapan ifadeler kullandığını reddetti. Kerry, “İsrail güçlü bir demokrasidir. İsrail’in bir apartheid rejimi olduğuna ya da apartheid rejimi olmaya niyetlendiğine ne inanıyorum ne de kamuya açık ya da kapalı bir toplantıda bu tarzda ifadeler sarf ettim” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta El Fetih ile Hamas’ın birlik hükümeti kurma kararı alması üzerine barış görüşmelerini askıya almıştı.

Anahtar Kelimeler: