Kervan Yolu Projesi Tanıtıldı

Sürmene (Araklı)-Köprübaşı-Ağaçbaşı-Madur Dağı-Bayburt arasında mevcut antik kervan yolunun tanınır kılınarak eko turizme kazandırılması için Doğal...

Sürmene (Araklı)-Köprübaşı-Ağaçbaşı-Madur Dağı-Bayburt arasında mevcut antik kervan yolunun tanınır kılınarak eko turizme kazandırılması için Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından hazırlanan Kervan Yolu Projesi basına tanıtıldı.

Trabzon'da bir otelde yapılan toplantıda ilk olarak söz alan Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, proje hakkında bilgi verdi. Sürmene (Araklı)- Köprübaşı- Ağaçbaşı- Madur Dağı- Bayburt arasında mevcut antik kervan yolunun tanınır kılınarak eko turizme kazandırılması için Doğal ve tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından Kervan Yolu Projesi hazırladıklarını kaydeden Erüz "Köprübaşı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği önderliğinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile yürütülen projeye Sürmene Kaymakamlığı ve Sürmene Belediyesi de destek oldu. Proje, Türkiye'nin en büyük ve özelliklerini, koruyabilen yüksek rakım (2000 m) bataklığı olan 9000 yıllık ekolojik hazine Ağaçbaşı Turba Bataklığı'nın koruma altına alınarak ve bölgeyi koruyarak halkın gelir elde etmesini sağlamayı amaçlıyor. 2007 yılından bugüne, bölgenin 9000 yıllık ekolojik geçmişini bünyesinde saklayan bataklığın korunması için halkta ve bataklık çevresindeki yaylalarda bilinçlendirme ve koruma anlayışının geliştirilmesi çalışmaları ile başlayan, 2008 de WWF Türkiye, 2010 yılında Birleşmiş Milletler desteği ile bölgeyi tanıtan broşür, kitapçık ve afişlerle bilgi ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmüş ve Kervan Yolu Projesi ile bölgenin ekoturizme kazandırılarak bütüncül havza koruma aşamasına gelinmiştir.

Reklam
Reklam

2000m yükseklikte bulunan Ağaçbaşı Turba bataklığı; tarihi olduğu kadar barındırdığı endemik bitkilerle de ekolojik açıdan korunması gereken bir alandır. Ayrıca havza Türkiye'nin önemli kuş göç yollarından da birisi olarak her yıl yüzlerce tür kuşun geçiş yaptığı bir bölgedir" dedi.

Köprübaşı Kaymakamı Erdinç Dolu ise "Yeryüzündeki doğal kaynakların sürdürülebilmesinin güvence altına alan, bunun yanı sıra yöre halkının ekonomik kalkınmasını destek olarak sosyal ve kültürel bütünlüğünün sağlanmasını koruyan destekleyen bir yaklaşım olan eko turizm konusunda hem bölgemizin hem ülkemizin potansiyel bir cennet olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesinde bizlere büyük görev düştüğü kanısındayım. İnşallah bu projeyle birlikte sizlerinde desteği ile Trabzon'umuza turizm alanında yeni bir aks kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da turizmin özel bir yer teşkil ettiğini belirterek, "Turzimin özellikle alternatif turizm diye isimlendirdiğimiz güneş turizminin haricinde tarih kültür ve doğa turizmi anlamında Doğu Karadeniz Bölgemizin özellikle de Trabzon'umuzun büyük hazineleri barındırdığını ancak bu hazineleri kullanırken, kullanıma açarken bunların sürdürülebilir ve bu anlamda yaşayabilir hale getirilmesi için de bizlerin çok hassas davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Nadide yapıları doğanın bu şekilde yaşadığı şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri bizler için birinci öncelik olmalı. Ancak onları insanlığın kullanımına ve görünümüne de sunmak yerel idareciler olarak bizlerin, sivil toplum kuruluşları ve bu yörede yaşayan insanlar olarak bizlerin sorumluluğudur diye değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: