Kesik kol davası AİHM'ye taşınıyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde yaklaşık 16 yıldır süren kesik kol davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürülecek. Siverek İlçesi'ne bağlı Divan Köyü'nde 11 yaşında yüksek gerilim hattına kapılarak sol kolu kopan Hüseyin Müjdeci'nin avukatı M. Ali Yüzer, Danıştay'ın belirlediği 525 milyon lira tazminatın mağduriyeti gidermediğini ve davayı AİHM'ye götüreceklerini söyledi.

Siverek'te 19 Eylül 1988 yılında 11 yaşındayken Divan Köyü'nde atla gezindiği sırada köy dışından geçen yüksek gerilim hattına kapılan ve sol kolu ile sol ayak parmakları kopan Hüseyin Müjdeci (26), Avukatı M. Ali Yüzer aracılığıyla 18 Eylül 1989 yılında TEDAŞ aleyhine Siverek Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 30 milyon lira maddi, 5 milyon lira manevi tazminat davası açmıştı. Siverek Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 4 yıl yapılan yargılama sonunda mahkeme, 23 Kasım 1993 yılında dosyayı 'görevsizlik' kararıyla Gaziantep İdare Mahkemesi'ne gönderdi.

Reklam
Reklam

Gaziantep İdare Mahkemesi olayda sol kolu ile ve sol ayak parmaklarını kaybeden mağdur Hüseyin Müjdeci'ye, 30 milyon lira tazminat ödenmesini karara bağladı. Davayla ilgili temyiz başvuruları sonrası Danıştay 10. Hukuk Dairesi, davanın Gaziantep İdare Mahkemesi'nde yeniden ele alınarak, kararın "mağdur Hüseyin Müjdeci'ye TEDAŞ'IN 400 milyon lira maddi, 125 milyon lira da manevi tazminat ödemesi" şeklinde düzeltilmesine karar verdi.

"MAĞDURİYET GİDERİLEMEDİ" Danıştay'ın verdiği karar düzeltmenin müvekkilinin mağduriyetini gidermediğini belirten Hüseyin Müjdeci'nin avukatı M. Ali Yüzer, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceklerini belirtti. Danıştay'ın temyiz kararının Gaziantep İdare Mahkemesi'nde yeniden ele alınacağını belirten Avukat Yüzer, "Mahkeme ya Danıştay'ın kararına uyacak ya da kendi kararında kalacak. Her iki ihtimalde de müvekkilimin mağduriyeti giderilmiyor" dedi. Gaziantep İdare Mahkemesi'nin davayla ilgili vereceği kararı bekleyeceklerini ifade eden avukat M. Ali Yüzer, şunları kaydetti:
"Olay olduğu tarihte müvekkilim 11 yaşlarında bir çocuktu. Şu anda müvekkilim 26 yaşındadır. Toplam 35 milyon lira tazminat talebinde bulunduğumuz zaman bu parayla 10 kamyon satın alınabilirdi. Şu anda verilen toplam 525 milyon tazminat bedeli müvekkilimin protez kol ihtiyacını karşılamıyor, bu parayı yasal faiziyle alsak bile tutarı ancak 2-3 milyar olur, bu gülünç bir rakamdır. 16 yıl süren uzun bir yargılama sonunda adalet yerini buldu. Ancak mağduriyet giderilmedi. Biz de müvekkilimizin mağduriyetini gidermek ve günün koşullarına uygun olan tazminat miktarını alabilmek amacıyla AİHM'ye gideceğiz. Olayda TEDAŞ'ın kusurlu olduğu mahkeme kararıyla kesinleşmiştir. Yüksek gerilim hatlarının en az yer yüzeyinden 6-7 metre yüksekte olması gerekirken müvekkilimin mağdur olduğu yerde yüksek gerilim hattının yerdeki yüksekliği 2.5 metredir. Mahkeme olayda TEDAŞ'ı 7/8 oranında kusurlu görmüştür. Gaziantep İdare Mahkemesi'nin vereceği karardan sonra müvekkilimin mağduriyetinin giderilmesi için AİHM'ye müracaat edeceğiz."

Reklam
Reklam