"Kesinleşmiş bir kamu otoritesi yok"

İSTANBUL (İHA) - Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANK-Sİ-SEN), Türk Ticaret Bankası'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bankası olduğunu kabul ederek tasfiyesine ilişkin kararın Danıştay tarafından iptal edildiğini belirterek, bankanın tasfiyesine ilişkin kesinleşmiş herhangi bir kamu otoritesi bulunmadığını bildirdi.

BANK-Sİ-SEN tarafından yapılan yazılı açıklamada, yargısal sürecin Türk Ticaret Bankası'nın lehine işlediği kaydedilerek, "Tüm yetkiler Danıştay'a aittir. Bu itibarla Danıştay'da bu konuda kesinleşmiş bir karar olmaksızın ticaret mahkemelerinin tartışılma noktasına gelmesi Danıştay Kanunu'na aykırı, idari yargılama sürecine ticari yargının müdahale etmesi gayri hukukidir. Bu itibarla avukatımız Danıştay Başkanlığı nezdinde bu önemli sorunun giderilmesi için başvuruda bulunmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

"ORTAKLIK BİLMECESİ" Diğer önemli hususun TMSF'nin herhangi bir bankaya ortak olma yetkisinin olmadığı belirtilen açıklamada, "Kanunun kendisine böyle bir yetki tanımamasına rağmen TMSF, Türk Ticaret Bankası'na ortak olmuştur. Sendikamız tarafından tüm bu hususlar açıklanarak İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde genel kurulun iptali için başvurulmuştur. Sayın mahkeme tüm bu iddiaları ciddi bularak Denetleme Kurulu ve Yönetim Kurulu'na iddialarımıza karşı cevaplarını bildirmek üzere murafaa gününe kadar mehil vermiştir. Genel kurulun iptaline ilişkin ihtiyati tedbir istemli dava tarihi 29 Kasım 2002'dir" ifadelerine yer verildi.

"SORUMLU HAZİNE"
Konuyla ilgili İHA'nın sorularını cevaplandıran BANK-Sİ-SEN Genel Başkanı Alptekin Sağlanmak da, Türk Ticaret Bankası'nın bu duruma gelmesinin tek sorumlusunun Hazine yönetimi olduğunu ileri sürdü. Türkiye'nin ilk özel bankası olan Türk Ticaret'in verilen kredilerin zamanında tahsil edilememesi, daha sonra da Hazine'nin atadığı kişilerin vermiş olduğu batık krediler neticesinde bankanın tasfiye durumuna geldiğini hatırlatan Alptekin Sağlanmak, "1994 - 96 yılları içerisinde Hazine'nin atadığı kişiler toplam 600 milyon dolar kredi verdi. Şimdi bankanın kapatılmasındaki tek gaye verilen 600 milyon dolarlık kredinin üzerini örtmek. Biz açtığımız dava ile haklılığımızı kanıtlayıp tedbir alacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Davadan tedbir kararının çıkması durumunda, bankanın yeniden çalışmaya başlayacağını ve emeklilerin yeniden maaşlarını alacaklarını belirten Alptekin Sağlanmak, "Banka mevduat sahiplerinin tüm alacaklarını ödedi. Banka hala faaliyet gideri yapıyor, iflas etmiş durumda değil. Bilinçli olarak verilen kredilerin üstü örtülsün diye bu işler yapılıyor" diye konuştu. Sağlanmak Türk Ticaret Bankası hükümet deviren banka olarak tarihe geçtiğini de hatırlattı. Sağlanmak, yeni hükümet kurulma aşamasında olduğu için bakanlık yetkilileriyle görüşemediklerini de kaydetti.