KESK Taksime destek verdi

KESK’e bağlı sendikalar Devlet Memurları Yasası’na değişiklik öngören torba yasa tasarısını protesto etmek için 4-5 Haziran tarihlerinde iş bıraktı.

KESK’e bağlı sendikalar, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na değişiklik öngören torba yasa tasarısını protesto etmek için 4-5 Haziran tarihlerinde iş bıraktı.İş bırakmanın yanında Taksim olaylarına ilişkin bir yürüyüş düzenleyen Kesk Üyeleri Taksim Gezi Parkı olaylarına da destek verdi.

Gezi Parkı protestolarının tüm yurda yayılmasından sonra, protestolara destek olmak amacıyla KESK Üyeleri bir araya gelerek yürüyüş düzenlediler. "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atan yaklaşık 300 kişilik grup, PTT Meydanına doğru yürüyerek Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin açıklamada bulundular.

Reklam
Reklam

Eğitim-Sen Başkanı Halit Ateş KESK adına konuşma yaparak eşit, özgür, demokratik bir ülke, iş güvencesi ve insanca yaşam için grevde olduklarını söyledi.

Türkiye’de son bir haftadır yaşananlar, çok uzun süredir gecenin karanlığının hakim olduğu bir ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye hasret bırakılan tüm kesimlerin umutlarını yeniden filizlendirildiğine dikkat çeken Ateş, silmeye, unutturmaya çalışanlara inat, topraklarımızda süren toplumsal mücadeleler tarihine yeni sayfaların eklenişine tanıklık ettiklerini belirtti.

Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılmasını dayatan talana ve ranta karşı başlatılan protestoları zor kullanarak bastırabileceğini zanneden AKP iktidarı tüm dikta rejimlerinin baş belası en sağlam kayaya, halka toslamış bulunduğunu dile getiren Ateş, “Gezi parkındaki doğa katliamına karşı demokratik haklarını kullanarak tamamen barışçıl eylemler gerçekleştirenlerin canına kast eden boyutlara ulaşan devlet terörü ile karşılaşması yıllardır haksızlık ve hukuksuzlukla kuşatılanlar için bardağı taşıran son damla olmuştur. Baskı ve zulüm düzenine karşı ülkenin dört bir tarafında milyonların sahiplendiği, omuz verdiği Gezi Parkı direnişi bir halk hareketine dönüşmüştür. KESK olarak; tüm baskıların, devlet terörünün üzerine direniş kararlılığıyla yürüyerek ülkesine ve geleceğine sahip çıkan başta gençlerimiz olmak üzere tüm halkımızı selamlıyoruz.Türkiye`nin aydınlık geleceği için yürütülen bu onurlu mücadelede hayatını kaybedenlerin ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acilşifalar diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Eğitim Sen Şube Başkanı Halit Ateş, KESK’e bağlı sendikalar olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda değişiklik öngören torba yasa tasarısını protesto etmek için, 5 Haziran’da tüm yurtta gerçekleştirdikleri grevle ilgili de bir açıklamada bulundu.

Yoksulluğun, adaletsizliğin, hukuksuzluğun hüküm sürdüğü, emeğin hakkının yok sayıldığı bir ülkede yaşayan tüm kesimler gibi kamu emekçilerinin de geleceğe güvenle bakamadıklarını ifade eden Ateş, “Çünkü bir insanın geleceğine güvenle bakabilmesi ancak kişinin gelirinin, sosyal güvenliğinin, sendikal hak ve özgürlüklerinin garanti altı altına alınmasıyla mümkündür. Tüm çalışanlar gibi kamu emekçileri de geleceğe ilişkin beklentilerini koruyabildikleri ölçüde kendisini ve ailesini güvende hissedebilir. Oysa kamu emekçileri istikrarsızlıkla kol kola giren güvencesizliği her geçen gün biraz daha fazla hissetmektedir. Yıllardır hayata geçirilen yasalarla, kanun hükmünde kararnamelerle, fiili uygulamalarla kamu emekçilerinin iş güvencesi alabildiğine sınırlanmıştır.” Şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Özellikle son on yılda esnek, performansa dayalı, kuralsız, güvencesiz istihdam katlanarak arttığını vurgulayan Ateş, “Kamunun toptan tasfiyesinin hızlandırıldığı, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile kamu yararının rafa kaldırılmak istendiği koşullar yetmiyormuş gibi her gün hayata geçirilen yeni düzenlemelerle iş ve ücret güvencemiz adım adım yok edilmek istenmektedir. Hangi ad altında istihdam edilirse edilsin tüm kamu çalışanları günümüzün çağdaş köleliği dediğimiz 4/C’li istihdama doğru hızla sürüklenmektedir.” Dedi.

15 Mayıs’ta AKP iktidarı tarafından TBMM’ye sevk edilen “hükümet memurluğu” torba yasa tasarısı kamuda kariyer ve liyakat ilkelerini tamamen ortadan kaldırmayı hedeflemekte olduğunun altını çizen Ateş, “Ehliyetsiz, vasıfsız ama sadece yandaş olduğu için özel sektörden kamuya üst düzey yöneticiliğe atanmanın önünü açan düzenleme ile AKP’nin devletleşme sürecinin önündeki son engeller de ortadan kaldırılmak istenmektedir. Yandaş-Tüccar-CEO takımının açıktan atamayla müdür, genel müdür, müsteşar makamlarına taşındığı bir kamu yapılanması yaratarak doğrudan kamu emekçilerinin iş güvencesini hedef alınmaktadır.” Dedi.

Reklam
Reklam

Sömürü ve yağmaya karşı emeğin hakkını, savaşa karşı barışı, emperyalizme karşı bağımsızlığı, ırkçılığa ve şovenizme karşı hakların kardeşliğini kararlılıkla savunan KESK’liler olarak, bu değerlerin hedef tahtasına konduğu koşullarda ne iş güvencesinden ne de sendikal hak ve özgürlüklerden de söz etmenin mümkün olmadığını düşündüklerini dile getiren Ateş, bu nedenle grevin dünden itibaren tüm yurtta başladığını söyledi.

Kamu emekçileri iş güvencesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarına nasıl sahip çıkıyorsa, halkımızla birlikte yaşam alanlarımıza da aynı kararlılıkla sahip çıkmayı sürdüreceğini belirten Ateş, Siyasi iktidarı kamu emekçilerinin ve halkın geniş kesimlerinin taleplerine kulak vermeye çağırdıklarını söyleyerek, 657 sayılı DMK'yı değiştirerek kadrolaşmayı artırmayı öngören hükümleri derhal geri çekmelerini istedi.

Muhabir/Arzu Akın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: