KESK üyelerinin 'PKK/KCK'ya üyelik' davası

'PKK/KCK silahlı terör örgütü' operasyonu kapsamında haklarında dava açılan 72 KESK üyesi hakim karşısına çıktı.

Sanıklar arasında, yer alan hükümetin Akil İnsanlar Heyeti'ne seçtiği KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ''Bir yandan terörist, bir yandan akil insan. Bu benim şahsımda bu ülkenin trajedisi'' dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen'in de aralarında bulunduğu ve KESK'in 72 üyesinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

'BİR YANDAN TERÖRİST, BİR YANDAN AKİL İNSAN'

Reklam
Reklam

Sendika üyeleri ve yöneticilerinin yargılandığı dava öncesi Ankara Adliyesi önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Akil İnsanlar Heyeti'nde yer almasıyla ilgili, "Elbette gelişen diyaloğa ve müzakere sürecinde KESK'in söylediği ve söyleyeceği çok şey olacak. Buna benim de çağrılmam ve davet edilmem belli oranda diğer emek, meslek örgütleriyle nasıl bir davet ilişkisi varsa aynısı benim içinde geçerlidir. Yani özel bir durum söz konusu değildir.

Bir yandan yargılanma. Yani bir yandan terörist bir yandan akil insan. Bu benim şahsımda bu ülkenin trajedisi. 30 yıllık savaşın trajedisi ve 150 yıldır çözümlenemeyen Kürt sorununun trajedisidir. Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum'' dedi.

Özgen'in "Ceza almanız durumunda tavrınız ne olur?" sorusuna da cevabı "Ceza aldığım durumda tavrım yani, hukuksal olarak mücadelemi devam ettireceğim" şeklinde oldu.

"Akil adamlar listesinde adınız yer alıyor, bu ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz, içeride nasıl bir savunma yapacaksınız?" sorusu üzerine Özgen, "Aslında bizim şahsımıza, konfederasyonumuz KESK'e, KESK'in şahsında Türkiye'deki emek, meslek örgütlerine muhalif kesimlere yönelik bir dava. Bunu defalarca ifade ettik. Bu dava aynı zamanda yürütülen güvenlik konseptinin ne kadar acımasızca muhalif kesimler üzerinden uygulandığının bir gerçeğidir. Buradan hareketle tüm muhalif kesimler TMK bünyesinde yasa dışı örgüt ilişkisiyle, terör ilişkisiyle yargılanıyor. Biz de bundan nasibimizi alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Duruşmayı, CHP ve BDP'li bazı milletvekilleri ile yabancı sendikacılarında aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.

Duruşmada, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.

ÖZGEN: YASA DIŞI EYLEMLERLE BİR ALAKAMIZ YOK

Örgüt üyeliği suçlamasını reddeden KESK Başkanı Lami Özgen savunmasında, ''Yasa dışı eylemlerle bir alakamız yok. Sendika faaliyetlerimiz bile örgüt eylemi gibi gösterildi. Bunlar barışçıl ve demokratik eylemlerdir. Kürt sorununa duyarlıyız, inkarcı politikalara karşıyız. Savcının kürt emekçilere karşı tutumu ayrımcıdır'' dedi.

KESK üyeleri hakkında, "PKK/KCK silahlı terör örgütü''ne üye oldukları ve silahlı terör örgütü adına faaliyette bulundukları suçlamasıyla 7 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Sanıklar arasında yer alan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'ne seçilmişti.

Özgen'in avukatı İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan da akil insanlar listesinde yer alan isimlerden.

Reklam
Reklam

DIŞARDA DA EYLEM

Farklı illerden gelip Ankara Adliyesi önünde toplanan sendika üyeleri, tutuklu resimlerinin bulunduğu dövizler açarak, isteklerini dile getiren sloganlar attı. Polis de adliye çevresinde güvenlik önlemi aldı.

Eyleme, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile bazı yabancı sendikaların aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.

Grup adına basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK'e üye olmanın ağır bir suç olarak görüldüğünü öne sürdü.

Güncel haberler

Anahtar Kelimeler: