"Keşke bu ülkede kalsalardı"

Bakanlar Kurulu'nun 8 saat 30 dakika süren toplantısından sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e, Habur'dan Türkiye'ye giriş yapanlar arasında yer alan 19 kişinin yeniden Mahmur'a dönüşü soruldu. Ergin'e profesyonel ordu, TESEV'in Anayasa önerisi ve Diyarbakır'daki STK'lardan bugün gelecek açıklama da soruldu.

34 kişi, DTP seçim otobüsüyle Habur Sınır Kapısı'ndan çıktıktan sonra kendilerini bekleyenleri selamlayarak karanfil ve gül attı.

Bakanı Sadullah Ergin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ergin, Mahmur Kampı'ndan Türkiye'ye gelen kişilerin bazılarının kampa geri dönmesi konusunda, ''... Bu ülke vatandaşlarının arzu etmeleri halinde kendi ülkelerinde yaşayabilecekleri vasatı oluşturmak yönetimlerin görevi. Bu noktada biz öyle bir seçeneği tercih etmeyiz.

Reklam
Reklam

... Türkiye'nin daha özgür, daha müreffeh, daha zengin, yaşanabilir bir ülke olması noktasında önemli gelişmeler varken bu ülkenin selametini isteyenlerin bu sürece katkı vermesini bekleriz. Elbette ki çözülmemiş sorun alanları vardır bu ülkede.

Bu alanların da azaltılması, minimize edilmesi için gayretler yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Gelenlerin tekrar yurt dışına çıkmasına ilişkin somut bilgi yok ama ajanslardan gelen bilgiye göre değerlendiriyorum, keşke kalıp bu ülkede bu sürece katkı verseydi bu arkadaşlarımız" şeklinde konuştu.

Ergin'e sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

- ''Terörle mücadele konusunda sınır birliklerinin oluşturulmasıyla ilgili özel düzenleme olacağı söylenmişti ancak bununla ilgili bir yasal düzenleme gerekiyor mu?"

"Bu konuyla ilgili çalışmalar Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın koordinasyonuyla yapılıyor. Bu çalışmaların bitiminde bir yasal düzenleme ihtiyacı hasıl olur ise Parlamento tatilde de olsa bu yasaları görüşmek üzere Parlamentonun toplanması mümkün olabilecek. Bu noktada Türkiye'nin bu ihtiyacını karşılamak için en seri şekilde gerekli çalışmalar yapılıyor.

Reklam
Reklam

Bu ayrı bir birlik olmayacak. Otorite olarak sınır güvenliğini sağlayan birliklere paralel olacak ama farkı şu olacak, 3-4 aylık temel eğitimden sonra hududa gönderilmeyecek. Bunlar son derece profesyonel, eğitilmiş elemanlardan oluşacak ve sınır güvenliği ve özellikle terörle mücadele konusunda hassas noktalarda daha eğitimli ve donanımlı elemanlarla mücadelenin yapılması öngörülüyor. Temel fark bu...'' -

- "400 sivil toplum yarın bir çağrıda bulunacaklar. Ateşkes anlamında bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"

"Terör siyasi partilerin, kendi özel konuları değil, ulusal meselelerdir. Bu konu milli birlik içerisinde ortak reflekslerle karşılanması gereken bir problem, bu anlamda siyaset kurumu, sivil toplum, medya, herkes kendi üzerine düşen çalışmaları yapacaktır. Tabii bu akan kanın durdurulması noktasında yapılacak her girişim tarafımızdan pozitif algılanacaktır."

- "TESEV'in bir açıklaması var, 'Anayasa ve yasaların değişmesi gerekiyor' diyor? Anayasa'da Türk ibaresinin kaldırılması gerekiyor' diye bir değerlendirmesi var. Bu atmosferde böyle bir anayasal, yasal düzenleme gerekli midir? Buçağrıları nasıl değerlendiriyorsunuz?''

Reklam
Reklam

"TESEV'in yaptığı çalışmada, içeriğinde katıldığımız ya da katılmadığımız hususlar olabilir. Ayrı ayrı bunların değerlendirmesine girmeyeceğim. Ama bu Türkiye'nin meselesi, terör sorunu, bu sorunun çözümü noktasında fikirlerini paylaşan, öneri getiren herkesin, her sivil toplumu örgütünün önerisi içerisinde uygulanabilecek olanları elbette alır değerlendiririz. Ama bunun içinde katılmayacağımız, katılamayacağımız hususlar varsa bunları da elbette ki değerlendirme hakkımız var.''