Yağ, sebzenin kıvamını güzelleştirir ve aromasını artırır. Ama aynı zamanda, yediğimiz besinlerde bulunan belirli vitamin ve antioksidanların emilimini sağlar. İşin doğrusu, A, D, E ve K vitaminleri yeteri kadar yağ yemezsek vücudumuz tarafından düzgün olarak emilmez.
Özetle: Sebzelerinize ve salatalarınıza avokado, sert kabuklu yemişler katmanın veya az miktarda zeytinyağı gezdirmenin tadını çıkarın. Tat alma tomurcuklarınız bayram ederken vücudunuz da emilimini artırdığınız besin öğeleri için size minnettar kalacak.
Ama zeytinyağı alırken de dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var!
Köriyi oluşturan baharatlardan biri olan zerdeçal, kürkümin adında harika bir bileşen içerir. Kürkümin, vücudu iltihaplanmalara karşı korumadan tutun da antioksidan etkiye kadar birçok faydaya sahip.
Zerdeçaldan maksimum fayda sağlamanız için yanına biraz kırmızı biber eklemenizi tavsiye ediyoruz, çünkü kırmızı biber kürküminin biyoyararlılığını yüselterek vücudumuz tarafından daha kolay emilmesini sağlar.
Özetle: Hem aromasını artırmak ve hem de besin alımını yükseltmek için yemeğinize zerdeçalla beraber kırmızı biber ekleyin.
Zerdeçala para vermeyin, gelin evde yetiştirelim!
Çoğumuz çay içmeyi severiz ve demlenmiş çay içmenin sağlık açısından birçok faydasını sayabiliriz. Çay, antioksidanlar ve birçok faydanın yanı sıra aynı zamanda doğal tanen kaynağıdır. Tenenler tek başlarına tüketildiğinde problem yok, ama yemek eşliğinde tüketirseniz demir ve kalsiyum gibi bazı minerallerin emilimini azaltır.
Özetle: Düzenli olarak çay keyfi yapın, ama mümkünse öğün aralarında yapın. Peki çayın yanında neler yemeli?
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, yapılan araştırmalar yemek yemden önce büyük bir bardak su içmenin kilo vermenize yardımcı olabileceğine işaret ediyor. 84 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, her öğünden önce 500 ml su içenlerin 12 haftalık süre sonunda 4,2 kg verdiklerini ortaya koydu.
Yemek yerken midemizin gerinmesi, beyne doyduğumuzun sinyalini gönderiyor. Bu nedenle yemekten önce büyük bir bardak su içtiğinizde bu sinyal beyne daha erken ulaşır.
Özetle: Yemekten önce bir bardak su için ve tokluk hissini daha erken hissedin!
Su içmekte zorluk çekiyorsanız yapmanız gerekenler sadece şunlar!
Beslenmemizde iki tip demir bulunur. Hayvansal gıdalardan gelen demirin vücudumuz tarafından emilimi daha kolaydır. Bitkisel gıdalardan gelen demirin emilimi ise vücudumuz için biraz daha zordur.
Henüz nedenini bilmiyoruz ama, yanında biraz et yenilince bitkisel gıdalardaki demirin emilimi önemli ölçüde artıyor. Bu yüzden eğer et yemek sizin için sorun değilse, sebze yemeklerinin yanında birazcık et yemeniz demir emilimini maksimize eder.
Löp löp götüreceğiniz et yemek tarifleri
Eğer et yemiyorsanız sorun yok. O durumda demir emilimini artırmak için C vitamini de gayet iş görür. Yani sebzelerinizin yanında et yerine portakal, kırmızı biber veya kivi gibi C vitamini açısından zengin gıdalar da yiyebilirsiniz.
Özetle: Demir alımınızı artırmak için sebzeli yemeklerinize az biraz et ya da C vitamini açısından zengin gıdalar ekleyin.
Gaz, sindirim sistemimizin doğal bir yan ürünü olsa da fazla gaz ağrı yapabilir veya
hiç olmadı utandırıcı olabilir. Bakliyat familyasının gaz yapma konusunda kötü bir şöhreti var. Ama kuru fasulye, mercimek ve diğer baklagiller sağlığımız için oldukça faydalılar. O zaman ne yapacağız?
Baklagilleri pişirirken yemeğe biraz şeytantersi ekleyin. Bu Asya baharatı, çiğ haliyle biraz kokulu ama ısıtılınca tatlı ve sarımsağı andıran bir aroma veriyor. En önemlisi de gaz ve baklagillerdeki şişkinliğin sorumlusu olan mayalanabilir karbonhidratların parçalanmasına yardımcı oluyor.
Özetle: Baklagilleri pişirirken içine 1 tatlı kaşığı (veya damak tadınıza göre daha fazla) şeytantersi ekleyin.
Probiyotikler sindirim sistemi için harikadır. Bağırsağımızda yeteri kadar yararlı probiyotik bakteri bulunmuyorsa, yiyeceklerdeki besinler uygun miktarda emilemez ve bağırsaklarımızın iç dokusunu sağlıklı tutamayız. Bağışıklık sistemimiz de bundan zarar görebilir.
Probiyotikler ne kadar faydalı olsalar da, en güzel şekilde işlev gösterebilmeleri için probiyotik alımınız yeterli derecede olmalıdır. Probiyotikler, probiyotik bakteriler için esas olan besin öğeleridir ve faydalı bağırsak bakterilerinin çoğalmasına yardımcı olurlar. Probiyotikler; aralarında yulaf, belirli baklagiller, pişmiş ve soğumuş pirinç, muz, pektin ve sarımsak gibi birçok doğal besinde bulunur.
Özetle: Probiyotik bakterileri desteklemek için düzenli olarak meyve, sebze, tahıl ve baklagiller tüketmeye dikkat edin.
İyi bir beslenme şekline sahip olabilirsiniz, ama eğer yeteri kadar uyumuyorsanız bunun faydasını görmüyor olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, uyku eksikliğinin metabolizmamıza zarar vereceğini ve kilo sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor. Diğer taraftan yorgun olduğumuzda hızlı enerji almak için sağlıksız yemek tercihleri yapma ihtimalimiz de artıyor. Ayrıca kim uykusuzken egzersiz yapmak ister ki?
Özetle: Bu madde, formda olmanın muhtemelen en az çaba gerektiren yolu! Her gün 6-8 saat arası uymaya özen gösterin.
10 adımda uykusuz gecelere elveda!
Vücudumuz doğa ananın sunduğu yiyeceklerle uyum içerisinde çalışır. Vücudumuzun ihtiyacı olup doğa ananın sunmadığı bir gıda yok. Bu 7 sağlık tüyosu, yaşam tarzımızda yapacağımız küçük değişikliklerle inanılmaz faydalar sağlamanın yollarını gösteriyor
Sizin favori sağlık tüyonuz ne?