Keşkek tarifi: Keşkek nasıl yapılır, kaç kaloridir? (Videolu anlatım)

Keşkek, yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemek olup Anadolu’da çok yaygın olarak yapılır. UNESCO tarafından kültürel miras listesine alınan düğün yemeği olarak bu bilinen keşkek, aynı zamanda Merzifon Keşkeği olarak tescillenmiştir. Keşkeği daha önce hiç yapmadıysanız ve evinizde denemek istiyorsanız videolu anlatımlı keşkek tarifi ve püf noktaları ile kolaylıkla evinizde tadabilirsiniz. Peki keşkek nasıl yapılır, kaç kaloridir?

Tarif Puanı
Kaç Kişilik -
Hazırlık Süresi -
Pişirme Süresi -
Kalori/Porsiyon -

Keşkek yemeği, Anadolu'da yarma buğday ile etin mükemmel karışımı ile yapılan enfes bir yemektir. Daha çok düğünlerde ve bayramlarda kocaman bir kazan içerisinde yapılan ve hazırlıklarına bir gün önceden başlanan keşkek, lezzeti ile birlikte doyurucudur. 2011 yılında UNESCO tarafından "Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesine alınan keşkek, bazı farklılıklar gösterse bile ana malzemesi buğday ile ettir.

Merzifon Belediyesi, bu konuda bir atılım göstererek 2015 yılında patent başvurusu yapmış ve yemeğin adını "Merzifon Keşkeği" olarak tescil edilmesini sağlamıştır. Anadolu'da düğün yemeği olarak bilinen keşkek, çoğu zaman evlerde de yapılabilir. Et yerine tavuğun da tercih edildiği keşkek tarifleri de vardır. Evinizde sizler de bu lezzeti yapmak istiyorsanız pratik keşkek tarifi ile kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte videolu anlatımı ve püf noktaları ile keşkek tarifi ...

Reklam
Reklam

KEŞKEK TARİFİ

Keşkek yemeği için hazırlıkların bir gün öncesinden başlaması gerekiyor. Çünkü keşkek tarifinde gerekli olan buğdayın geceden ıslatılması gerekiyor. Sakız gibi keşkek yapmak için gereken malzemeler ve tarifi şu şekilde;

Malzeme Listesi
3 KİŞİLİK

200 gr buğday

200 gr dana eti

3 yemek kaşığı tereyağı

2 adet soğan

göz kararı tuz

göz kararı karabiber

KEŞKEK NASIL YAPILIR?

Keşkek yapımı bir gün önceden başlıyor. Geceden ıslatılmak üzere bırakılan buğday, ertesi güne durmalıdır. Islatılan 200 gram buğdayı, orta boy bir tencereye alıp, üzerine buğdayları kapatacak kadar sıcak su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Buğdaylar iyice açılıp yarılana kadar pişirin. Bu pişirme işlemi için tahmin edilen süre yaklaşık 4 saattir.

Buğdayların yarılmaya başladığı sırada, bir başka tencerede etleri kaynatmaya başlayabiliriz. Etin daha kolay pişmesi için 200 gram dana etini kuşbaşı şeklinde doğrayarak tencere içine atın. Etin kaynaması sırasında çıkan köpüklerin alınması, yemeğe acı tat vermemesi açısında önemlidir.

Reklam
Reklam

Diğer yandan bir tavada tereyağını eritmeye başlayın. Bu sırada soğanları, ne küçük ne büyük olacak şekilde küp küp doğrayın. Eriyen tereyağı içine bu soğanları atarak iyice kavurun. Sonrasında ise bu soğanları, kaynatmaya bıraktığımız buğdayların içine atarak karıştırmaya başlayın.

Bir yandan da kaynattığımız etleri kontrol edin. Etler iyice pişmiş ve yumuşamış ise tencereden alın. Ve buğday ve soğanların olduğu tencere içine atın. Etleri ve buğdayları iyice karıştırmaya ve ezmeye başlayın. Keşkeğin iyisi etin ve buğdayın iyice birbirine karışmış ve birleşmiş halidir. Bu yüzden bu kısım çok önemlidir.

Et ile buğday iyice birbirine karıştıktan sonra tuz ve karabiberi kendinize göre ekleyin. Servis ederken isterseniz üzerine tereyağı sosu veya salçalı sos dökerek yapabilirsiniz.

VİDEOLU KEŞKEK TARİFİ

KEŞKEK YAPIMI İÇİN PÜF NOKTALAR

Keşkek, daha çok çömlekte ve fırında yapılır. Bu şekilde yapılan keşkeğin tadı daha farklı ve lezzetli olur. Fakat böyle bir imkanınız yoksa evinizde düdüklü tencerede keşkek yapabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Kullanacağınız buğday ve nohutu bir gün önceden ıslatmak gerekir.

Düdüklü tencerede yaparken kısık ateşte yaparsanız daha leziz bir tat elde ederseniz. Aynı zamanda keşkeğin dibinin yanmasının önüne geçilmiş olur.

Keşkek etsiz düşünülemez. Bu et zevkinize göre koyun, dana, tavuk hatta ördek eti de olabilir. Fakat et yemiyorsanız etsiz olarak da yapabilirsiniz.

KEŞKEK

Keşkek, 2011 yılında UNESCO tarafından “Somut olmayan kültürel miras” listesine dahil edildi. Diğer yandan Merzifon Belediyesi tarafından 2015 yılında patenti alınarak keşkek Merzifon Keşkeği olarak tescillenmiştir.

Keşkek, özellikle Amasya, Sivas, Manisa, Çanakkale, Edirne, Keşan, Balıkesir, Kandıra, Sinop, Tokat, Muş, Samsun, Ordu, Çankırı, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Çorum, Yozgat, Silifke, Karabük, Ağrı ve Antalya gibi şehirlerde bilinir ve tüketilir.

Düğün yemeği olarak anılan keşkek için düğünlerden önce hazırlıklar başlar. Etlerin ve buğdayların kaynatıldıktan sonra tokmak ile kazan içinde erimesi sağlaması için vurma işine keşkek dövmek denir. Bu işlemle birlikte buğday ile et iyice birbirine kaynaşır. Bu dövme işlemi ne kadar iyi yapılırsa et o kadar tahıl içine karışır ve erir. Sakız gibi keşkek benzetmesi ise etin buğdayla tam olarak kaynaşması ve sakız gibi uzamasından dolayı yapılır. Bu ise keşkeğin ne kadar iyi yapıldığının göstergesidir.

Reklam
Reklam

Keşkeğin yapımı yöresine göre değişir. Dana eti ile yapıldığı gibi tavuk ile yapılanı da mevcuttur. Bazı yörelerde yapılan keşkek etsiz yapılır ve üzerine tereyağı sosu dökülür. Kırmızı biber, salça ve yağdan oluşan sosla servis edilir keşkek bazen. Yanında pilav ve ayran eksik olmaz.

Anadolu’da adına festivaller düzenlenen bu geleneksel tat, hazırlandığı gün için özel bir isim alıyor. Bayramlarda hazırlanan keşkekler, Ramazan Bayramı keşkeği ve Kurban Bayramı keşkeği olarak bilinir. Ayrıca yeni doğan çocuklar için hazırlanan doğum keşkeği, sünnetlerde dağıtılmak için yapılan sünnet keşkeği, askere giden kişi adına hazırlanan asker keşkeği, düğün yapıldığında hazırlanan düğün keşkeği, Hacca gidenler için hazırlanan hacı keşkeği ve ölümler yaşandığı zaman hazırlan ölüm keşkeği, bu yemeğin özel gün ve zamanlarda hazırlanan çeşitlerine örnek gösterilebilir.

KEŞKEK KAÇ KALORİDİR?

Keşkek, besleyici ve doyurucu bir yemektir. Bir porsiyonunda 70 gram karbonhidrat, 20 gram protein bulunur. Kilosuna dikkat edenler için keşkeğin porsiyonu fazla kalori içerebilir. Ve bir porsiyon keşkek, 481 kaloridir.

Reklam
Reklam

KÖZ PATLICANLI TAVUKLU KEŞKEK

Keşkek yöresine göre değişiklik gösterse bile genellikle dana etinden yapılır. Bilinen keşkek yemeğinden farklı olarak bir tarif hazırladık sizlere. Köz patlıcanla ve tavukla yapılan bu keşke tarifini de geleneksel olanı kadar beğeneceksiniz. 4 kişilik keşke tarifi için gerekli malzemeler şöyle;

Malzeme Listesi

2 adet patlıcan

1 su bardağı buğday

2 diş sarımsak

20 gr tereyağ

400 gr tavuk göğsü

2 adet dereotu

3 fiske tuz

3 fiske karabiber

3 fiske kırmızı toz biber

30 gr zeytinyağı

NASIL YAPILIR?

Farklı bir keşkek tarifi olsa bile yine geceden buğdayı ıslatmamız gerekiyor. Bu şekilde geceden ıslatılan buğdayları, ertesi gün 3 su bardağı su ile kısık ateşte haşlamaya başlayın. Diğer tarafta ise patlıcanları közleyerek hazır hale getiriyoruz.

Buğdayların haşlanması sonrasında el blenderi ile içine tereyağı, tuz ve karabiberi atarak iyice çırpın. Kıvamına ulaşınca közlediğimiz ve püre haline getirdiğimiz patlıcanları da ekleyerek karıştırın.

Diğer yandan tavuk göğsünü kuşbaşı şeklinde doğrayarak kızgın zeytinyağı içinde karabiber ve tuz ile soteliyoruz. Sonrasında dereotlarını ince ince kıyarak buğday ve köz patlıcanlı karışımı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Tavuk ve buğdayın iyice birbirine geçmesi sonrasında üzerine isteğinize göre sos yaparak servis edebilirsiniz.

Reklam
Reklam