Keskin: “köy A.ş’ler Kurulmalı”

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Keskin, çiftçiye hiçbir avantaj sağlamayan ve yasaların kıskacında...

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Keskin, çiftçiye hiçbir avantaj sağlamayan ve yasaların kıskacında kalan Birlik ve Kooperatiflerin kapatılmasını önererek, ”Bunların yerine Türk Ticaret Kanunları doğrultusunda Köy A.Ş.’ler kurulmalıdır” dedi.

Keskin, yaptığı açıklamada, Birlik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere Dernekler Kanunu ve dolaylı olarak Türk Ticaret Kanunu ile dört bir taraftan kuşatılmışlığın zorluğunu yaşadıklarını, bu kuşatılmışlığın birçok birliğin kapanmasına sebep olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

“ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİNİN ELİ KOLU BAĞLANDI”

Keskin, çiftçi örgütlenmesi olan kooperatiflerde eğitim seviyesi düşük insanların görev almak zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Üretici olarak Kooperatif kurduğunuzda, kooperatif hangi bakanlığı ilgilendiriyorsa o bakanlığın yönetmelikleri, genelgeleri başta olmak üzere Türk Ticaret Kanunu ile bağlanmış oluyoruz. Bunlar eğitim seviyesi düşük olan çiftçilerimizin istemeden kanunlar karşısında suçlu duruma düşmelerine neden olmaktadır. Çiftçi örgütlerinde yetişmiş insan gücü eksikliği ortadadır. Yönetim kurullarında üniversitenin işletme, ekonomi, iktisat, muhasebe, bilişim, pazarlama ve finansman ile halkla ilişkiler alanlarından mezun kaç kişi bulabilirsiniz? Hemen, hemen hiç yoktur. Ve çiftçiler kooperatif bünyesinde çalıştırdığı Genel Müdür ve alt kadronun ellerinde oyuncak durumundadırlar” diye konuştu.

“KÖY A.Ş.’LER KURULMALIDIR”

Keskin, birlik ve kooperatiflerin kapatılarak yerine Köy A.Ş.’ler kurulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Eski, babadan kalma ilkel ticari ve işletme anlayışıyla çiftçi kuruluşlarının yürütülmesi mümkün değildir. Bu durumda çiftçiye hiçbir avantaj sağlamayan ve yasaların kıskacında kalan Birlikler ile Kooperatiflerin kapatılmasını öneriyorum. Bunların yerine Türk Ticaret Kanunları doğrultusunda Köy A.Ş.’ler kurulmalıdır. Ve devlet bu KÖY A.Ş.’lerin sermayesini. çiftçi desteklerini çiftçiye değil Köy A.Ş.’ye sermaye olarak vermelidir. Ya da birlikler kanunu elden geçirilmelidir. AB ülkelerinin çoğunda birlikler dernek statüsündedir. Bilirsiniz dernekler iktisadi işletmeleri çok rahat kurarlar. Ama bizde birlikler kanununa göre bu çok zordur.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz