KESK'ten bütçe protestosu

ANKARA (İHA) - Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan, 2005 yılı bütçesinin vergi gelirleriyle borç ve faiz ödeme bütçesi olduğunu söyledi.

KESK Ankara Şubeler Platformu TBMM'nin Dikmen Kapısı önünde bir basın açıklaması yaptı. Ellerinde, 'Temel Ücret En Düşük Dereceli Kamu Emekçisi İçin 940 Milyon Olmalı', 'Haftalık 35 Saat Çalışma Süresi İstiyoruz', 'Çalışma Yaşamının Demokratikleşmesini İstiyoruz' yazılı pankartlar taşıyan grup, 'IMF'ye Değil Emekçiye Bütçe' şeklinde slogan attı. Grup adına basın açıklamasını yapan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan, 2005 yılı bütçesinin gelirlerinin büyük kısmını yoksul kesimlerden sağlarken, giderlerinin büyük bir bölümünü sermayeye ayırdığını belirterek, "2005 bütçesi vergi gelirleriyle borç ve faiz ödeme bütçesidir. Yıl içerisinde toplanması öngörülen vergi gelirlerinin tamamıyla, ancak borç faizleriyle beraber 6.5'lik faiz dışı fazla karşılanabilmektedir. Tamamının kullanılması söz konusu olmayan 8.5 katrilyonluk yatırım ödeneği semboliktir ve ayrıca yatırıma ayrılan payın düşüklüğü değerlendirildiğinde günümüz toplumunun en önemli sorunlarından olan işsizliğin önümüzdeki dönemde artacağını da tespit etmek gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bütçelerin, gelirlerin kimden ve hangi oranda toplanacağı, giderlerin de nerelere hangi oranda harcanacağının belirlendiği belgeler olduğunu ifade eden Bozdoğan, bütçelerin bu özellikleri ile siyasal iktidarların tercihlerini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bozdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

"AK Parti 2005 yılı bütçesi ile tercihini ortaya koymuştur. Gelirler yoksul halktan toplanacak ve sermayeye aktarılacaktır. Sosyal giderler, personele ve yatırımlara ayrılan paylar daraltılırken, faize ödenen pay artırılmıştır. 2005 bütçesinde öngörülen gelirlerin yüzde 70'i dolaylı vergilerden sağlanırken, kurumlar vergisinin oranı yüzde 9'da kalmıştır. Bunun anlamı sermayenin vergilendirilmediğidir".

Batık bankaların kurtarılması için kullanılan kaynakların aslında halkın kullanması gereken kaynaklar olduğunu belirten Bozdoğan, bütçe için önerilerini ise şöyle sıraladı:
"Rantiyeyi durdurun. Dolaylı vergileri düşürün. Kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alın. Yolsuzlukla etkin mücadele edilmeli. Faize ödenen bölümü uzun vadeye yayın. Kamu yararına kullanılmayan borçlar bize ait değildir, onları kullananlar ödemelidir. İstihdamı artırmak için yatırımlara ayrılan payı artırın. Kamu hizmetlerine, sosyal giderlere ve personele ayrılan payı artırın".

Reklam
Reklam

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, grup sloganlar attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.