Kestane Tanıtımına Festival Desteği

Bursa Valiliği ve Yıldırım Belediyesi tarafından organize edilen ‘Kestane ve Kestane Şekeri Festivali’ başladı. ‘Üretimden...

Bursa Valiliği ve Yıldırım Belediyesi tarafından organize edilen ‘Kestane ve Kestane Şekeri Festivali’ başladı.

‘Üretimden Tüketime Bursa’da Kestane Yeniden Hayat Buluyor’ sloganıyla gerçekleştirilecek festivale; Uludağ Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü, Kızıklar Kültür ve Dayanışma Derneği, Güney Marmara Aşçılar Derneği, Kardelen, Kafkas, Dağlı, Ferah, İpek, Kestat, Köşk Çiftliği gibi kestane şekeri ve mamulleri imalatçıları da destek veriyor.

Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki 'Kestane ve Kestane Şekeri Festivali', kestane fotoğraf sergisi ve pasta kesimi ile başladı. Katılımcıların, Barış Manço Kültür Merkezi fuaye alanındaki fotoğraf sergisini gezmelerinin ardından, festival kapsamında düzenlenen panele geçildi.

Reklam
Reklam

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, kestanenin Bursa için önemine dikkat çekti. Başkan Keskin, şunları söyledi: ”Dünyada kestane üretiminde 3. sıradayız. İtalya ile yarışıyoruz. Kestanenin üretimi, imalatı ve tanıtımı ile ilgili el ele verelim. Kestane ile markalaşan Bursa’nın ismini, bu konuda daha ileriye götürmek için bu festivali düzenlemiş bulunmaktayız. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları ve yerel yönetimlerle birlikte kestaneyi uluslararası düzeyde geleneksel festival havasında dünyaya anlatacağız. İnanıyorum ki festivalimiz, önümüzdeki yıllarda daha da geniş bir katılımla gerçekleşecek. Yıldırım Belediyesi olarak, bundan 2 sene önce kestane ile ilgili büyük bir çalıştay yapmıştık. Sizlerle olan bu büyük birlikteliğimiz sonrasında düzenlediğimiz bu çalışma 2. olacak.”

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren ise Yıldırım Belediyesi ile bu festivale emeği geçen tüm paydaşlara, Bursa’nın en önemli markalarından biri olan kestaneyi ele alıp, bu festivalin düzenlenmesine önderlik ettiği için teşekkür etti. Vali Yardımcısı Eren, “Bursamızın pek çok güzide marka değeri var. Bu değerler ilimizi, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını arttıracaktır. Kestane, aynı zamanda Bursa’nın geçim kaynaklarından da biri. Birçok dağ köyü geçimini kestanecilikten sağlıyor. Elbette onların da çeşitli sorunları, önerileri var. İşte böylesi festivallerde düzenlenen tanıtımın yanı sıra kestane ile ilgili sorunlar ve öneriler de masaya yatırılacaktır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Arif Soylu moderatörlüğünde, “Üretimden Tüketime Bursa’da Kestane Yeniden Hayat Buluyor” başlığı altında panele geçildi. Prof. Soylu, Cumalıkızık köyünde oluşturulan kestane bahçesinin aşı kalemi ve damızlık özelliği taşıdığını ve tüm üreticilerin yeni bahçe kurmaya teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Kestane hastalıkları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Tezcan, mürekkep hastalığının kestane kanserinden daha tehlikeli olduğunu söyledi. Dünyada 25 ülkede kestane yetiştirildiğini ve Türkiye’nin 3. sırada olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Cevriye Mert, var olan kestane potansiyelinin iyi şekilde değerlendirilmediğini söyledi. 1958 yılında Türkiye’de 39 bin ton, Bursa’da 11 bin ton kestane üretilirken 2010 yılında bu rakamların ülke genelinde 60 bin tona çıkmasına rağmen Bursa’da ise üretimin 1500 tona düştüğünü vurgulayan Mert, “Türkiye’de kestanenin yüzde 60’ı Ege, yüzde 30’u Karadeniz, yüzde 9’u Marmara Bölgesi’nde yetişiyor. İller bazında Bursa, ülke genelinde yedinci sırada. Bursa, bu anlamda geride olsa da yine de lider konumunu sürdürmektedir. Bunun da en büyük sebebi Bursalıların kestane kültürüne sahip çıkmalarıdır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kestane şekeri üreticilerinden Utku Özdemir, bütün çabalara rağmen dünya pazarında İtalya’nın ilk sırada olduğunu belirtirken, Mustafa Zorlu ise yetiştiricilerin eğitilmesinin şart olduğunu söyledi.

Panelin ardından, düzenlenen yarışmalarda festivale katılan tüm konuklar eğlenceli dakikalar yaşarken, fuayene alanına kestane ve kestane şekeri firmalarının kurduğu standlar büyük beğeni kazandı. 1 dakika içinde en çok kestane şekeri yeme yarışması ve en iri-en güzel kestane yarışması da düzenlendi.

Yarışmacıların kıyasıya yarıştığı 1 dakika içinde, en çok kestane şekeri yeme yarışmasının 1.'si Hikmet Yiğit, 2. Mustafa Bilgin, 3. Emirhan Demirli oldu. En iri ve en güzel kestane yarışmasında ise 1. Fuat Kara, 2. Ali Gültekin, 3. Halil Gültekin oldu.

Dereceye giren yarışmacılara kestane ürünleri ile hazırlanmış sepetler verilirken, tüm yarışmacılara katılım sertifikası takdim edildi. Kestane ve Kestane Şekeri Festivali’ne katılanlara da kestaneli pilav ve ayran ikram edildi. 2 gün sürecek olan kestane ve kestane şekeri festivali etkinliklerinde yer alan sanatçı Coşkun Sabah ve Erdem Özdemir konserleri ise Siirt Herekol dağına çarpan helikopterdeki 17 askerimizin şehit düşmesinden dolayı iptal edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz