Kestelli: İşsizlik Ve Enflasyonun Ilacı Tarım Sektörü

Utku BOLULU/İZMİR, İzmir Ticaret Borsası Meclis Eylül ayı toplantısı ve Meslek Komiteleri ortak toplantısında iki ayrı konuşma yapan İTB Yönetim

Utku BOLULU/İZMİR, İzmir Ticaret Borsası Meclis Eylül ayı toplantısı ve Meslek Komiteleri ortak toplantısında iki ayrı konuşma yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, işsizlik, bozulan ekonomi, erken seçim, iklim koşullardan olumsuz etkilenen tarımsal ürünler hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Kestelli, 1 Kasım'da yapıcak erken genel seçim arifesinde ekonomideki görünümün bozulmakta olduğunu, bunu bakanlar dahil herkesin dile getirdiğini söyledi. Kestelli, "Reel kesim güveninin son üç yılın dip noktasını gördüğünü, ihracattaki daralmanın çift haneyi bulduğunu, enflasyon ve faiz beklendilerinin yükseldiğini, doğrudan sermaye girişinin azaldığını, büyüme beklentisinin yüzde 3'in altına indiğini görüyoruz. Türkiye, gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenen yavaşmasıyla birlikte, iç gelişmelerin etkisiyle yeniden kırılgan ülkeler arasında anılmaya başlandı. Bu ükenin genç nesillerinin refahı için, içimize kapanma, vasatlık tuzağına düşme lüksümüz yok" dedi.
Son bir yılda işgücüne katılanların sayısının 901 bin olduğunu, 675 bin kişiye iş bulunabildiğini belirten Kestelli, "206 bin genç işsizlerin arasına katıldı. İşte biz bu gidişe dur demek için tarım sektörünün çok önemli olduğunu ve mutlaka sorunlarının çözülerek bu sektörün büyütülmesi gerektiğini söyleyip duruyoruz. Ülkemizdeki kronik yüksek işsizliğin de, makro dengeleri önemli ölçüde etkileyen yüksek enflasyonun da ilacı tarım sektörüdür" dedi. Türkiye'de vatandaşları en çok gıda enflasyonunu hissettiğini ve etkilendiğini belirten Kestelli, hane halkı harcamlarının yüzde 20'sinin gıda ve içecek olduğunu, en düşük gelirli kesimde bu oranın yüzde 30'a yükseldiğini söyledi. Gıdada dünyada fiyatlar düşerken Türkiye'de artmasının nedenleri arasında iklim koşulları, dolar kurundaki birikimli artış ve buna bağlı olarak girdi fiyatlarındaki yükseliş gibi cari faktörlerin etkili olduğuna dikkat çeken Kestelli, "Uzun vadeli etkin tarımsal politikalar çerçevesinde, tarımsal arz-talep dengesini sağlayacak üretim planlaması yapmadan, tarımsal üretim faktörlerinin verimliliğini arttırmadan, teknolojik alt yapıyı güçlendirmeden, etkin pazarlama kanalları kurmadan, halkımızı cep yakmadan, sağlıklı ve dengeli şekilde beslememiz mümkün değil. İnşallah 1 Kasım seçimlerinden sonra ülkede istikrarı sağlayacak bir hükümet kurulur ve sorunlarımız ağırlaşmadan hızlı bir reform sürecine gireriz" dedi.
Kestelli, bu yıl iklim koşullarının tarımsal üretimi etkilediğini belirten Kestelli, Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan don ve dolu olayının kuru üzüm rekoltesini son yılların en düşük seviyede gerçekleşmesine neden olduğunu söyledi. Kestelli, "Sofralık zeytin ve zeytin yağında rekolte beklentisi iç açıcı değil. Ege Bölgesi'nde üretimin geçen sezona göre yüzde elliden fazla gerilemesi bekleniyor. Pamukta hasadın hızlanacağı bu günlerde kısmen yağışlı havaların başlaması moralleri bozdu. Kalite açısından kayıplar yaşanacak" diye konuştu.
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de konuşmasında iklim koşullarının tarıma olumsuz etkisine dikkat çekerek "Pamukta, verimde düşük bir yılın kapımızda olduğu sinyalleri var. Geçtiğimiz yıla göre dekarda 100 kg'ye yakın daha noksan bir verim sonucu alıyoruz. Umarım bu çok erken hasat olan bölgelerin sonucudur. Ancak ekili alanlardaki tespit ettiğimiz yüzde 20 noksanlık göz önüne alındığında pamukta yok yılı olacak gibi duruyor" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: